(Foto's: Privécollectie familie Van der Velden)

15-jarige Bradley is jeugdwereldkampioen darts: 'Had niet gelijk door dat ik zó goed was'

De piepjonge darter Bradley van der Velden uit Leiderdorp werd afgelopen zondag wereldkampioen bij de jeugd van de World Darts Federation. Daarmee kwam een van zijn grote jongensdromen al op 15-jarige leeftijd uit.

Leuk en aardig al dat darten, maar moet de 15-jarige Bradley niet ‘gewoon’ ook nog naar school? “Ik heb gezegd dat ik graag wil stoppen met school”, vervolgt Van der Velden, die op het praktijkcollege Metrum in Leiden zit. “Ik loop op dit moment vier dagen stage en op woensdag ga ik naar school, maar het liefst wil ik alleen maar werken en darten.”

Opperbest
Een kleine week na het veroveren van Bradley’s wereldtitel, is de stemming in huize Van der Velden nog altijd opperbest. De darter vertelt in het bijzijn van zijn vader over zijn succes op de iconische Lakeside Country Club, de plek waar Raymond van Barneveld zich in 1998 tot eerste Nederlandse (senioren) wereldkampioen darts kroonde. Zijn dartsvrienden uit Leiden keken vanuit hun dartskroeg mee en zagen hem in de finale de Ier Adam Dee met 3-0 in sets verslaan.

“Na dat weekend is er van alles over me heen gekomen”, begint Bradley. “Ik zei toen ik gewonnen had dat ik maar heel even mijn telefoon niet ging aanraken, omdat ‘ie anders misschien wel zou ontploffen”, lacht de talentvolle darter. “Uiteindelijk heb ik alle berichtjes in het hotel bekeken en iedereen bedankt.”

Aspiranten
Door het winnen van de wereldtitel staat Bradley plots in het middelpunt van de aandacht. “Ik vind het wel leuk, want dit maak je niet vaak mee. Het was heel bijzonder om al op mijn vijftiende op Lakeside te spelen.” En dan te bedenken dat de Zuid-Hollander pas sinds drie jaar meedraait in het jeugddartscircuit. “In 2020 begon ik bij de aspiranten en dit jaar ben ik er serieus mee verder gegaan. Ik had niet gelijk door dat ik zó goed was“, vervolgt Bradley, die eerder dit jaar al de Open Rotterdam op zijn naam schreef.

“Ik zei altijd al dat ik ervan droomde om wereldkampioen bij de jeugd te worden. Dat het me is gelukt, daar ben ik heel blij mee. Nu zijn er nog meer doelen die ik wil halen. Voor de PDC (de andere grote dartsbond) uitkomen, is mijn ultieme toekomstdroom, maar dat is een heel grote stap. Als het nog niet lukt en het allemaal te vroeg is, wil ik volgend jaar mijn titel verdedigen op Lakeside.”

Aantrekkelijker
Hoe zit het ook alweer? In het darts bestaan twee grote bonden: de Professional Darts Corporation (PDC) en de WDF. De WDF is de natuurlijke opvolger van de BDO, de ‘eerste dartsbond’, die in 2020 na 47 jaar failliet werd verklaard. De PDC werd in 1992 opgericht als tegenhanger van de BDO, met als doel de sport verder te commercialiseren en aantrekkelijker te maken voor een breder publiek. Aanvankelijk bleef BDO populairder, maar nadat Van Barneveld in 2006 overstapte, werd de PDC definitief de gezaghebbende bond. Nog altijd zijn de beste spelers van de wereld actief bij de PDC.

Slopen
Voor zijn leeftijd heeft Bradley een bijzonder drukke agenda. “Ik kom uit werk, neem m’n rust, eet wat en ga dan trainen. Het verschilt per dag hoeveel ik train. Als ik lekker in m’n vel zit, doe ik het langer dan twee uur. Als het iets minder gaat, is het vaak een uur.” In z’n eentje pijltjes richting het bord smijten, doet Bradley, bij wie het darts-dna door de aderen stroomt, zelden. Vaak oefent hij samen met broer Justin – die ook aan de weg timmert als darter – en zijn vader Peter. “We proberen vanaf 501 in achttien pijlen uit te zijn, maar wat ik vooral doe is de triple 20 slopen.” Dat is volgens de kersverse jeugdwereldkampioen ook zijn grote kwaliteit: hoge scores behalen. “Ik ben daarin beter dan finishen.”

En wat levert zo’n wereldtitel nou op? “Er staat een leuk bedrag tegenover”, antwoordt Bradley aarzelend, waarna een stilte volgt. Dan toch: “Als nummer één ontvang je ruim 5.000 euro.” Maar het gelukkigst is Bradley toch echt met de beker. “Als je het huis binnenkomt lopen, kan je ‘m gelijk zien”, besluit hij trots. Vader Peter is minstens zo blij als zijn zoon. “We zijn allemaal zo trots als een pauw op Bradley. Alles viel afgelopen weekend op zijn plaats. Het was zenuwslopend om in het publiek te zitten. Je zit aan de tafel terwijl de zenuwen door je heen gieren. Met je ogen wil je die pijlen het liefst de triple inkijken. Als hij dan een pijl mist, dan slaat je hart een paar keer vaker.”

Dartsfamilie
In Frimley Green werd Bradley gesteund door z’n broer, vader, moeder en opa Leo. “We zijn een echte dartsfamilie”, vervolgt Peter. “Het is heel leuk om alles met z’n vieren te doen.” Peter kijkt nu al uit naar 2024. “Dan gaan Bradley en Justin namelijk meedoen aan de PDC Development Tour voor spelers van 16 tot en met 23 jaar.” Maar nu is het tijd om na te genieten van de wereldtitel. Peter: “Bradley stond vóór Lakeside al heel goed te gooien. We wilden het allemaal een beetje stap voor stap doen, want alles kost een heleboel geld, met al het reizen. Gelukkig hadden we voor het WK sponsoren. Dit is een kroon op al het harde werk.”

Leiderdorp Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×