Het aantal kinderen dat niet naar school gaat is in Oegstgeest het afgelopen jaar verdriedubbeld. (Foto: Pixabay)

Aantal thuiszittende kinderen in Oegstgeest verdriedubbeld

Het aantal kinderen dat niet naar school gaat is in Oegstgeest het afgelopen jaar toegenomen van 19 naar 59, ruim een verdriedubbeling. Met 1,4 procent stijgt het aantal thuiszitters hiermee uit boven het landelijke gemiddelde. Wethouder van Tongeren maakt zich zorgen. “Dat is natuurlijk een groot punt van zorg. We vinden het heel erg als kinderen geen gebruik maken van het leerrecht.”

Ongeveer de helft van de thuiszittende kinderen zijn Oekraïners of statushouders. “In een deel van de gevallen krijgen deze kinderen afstandsonderwijs in het thuisland. Dat vinden we niet zo’n heel groot probleem. Maar soms spelen er andere problemen en dat is reden tot zorg.”

Wethouder van Tongeren over thuiszittende kinderen in de gemeente Oegstgeest.

Meldingsbereidheid
De precieze oorzaak van het probleem is nog niet helemaal duidelijk, maar de wethouder vermoedt dat er meerdere dingen meespelen. “Voor een deel zijn het psychische problemen waar kinderen mee kampen. Zo nodig worden die klachten ook behandeld. Een ander deel zit in de wacht tot ze op een andere manier geholpen kunnen worden, bijvoorbeeld tot ze een plek kunnen krijgen op speciaal onderwijs.”

Dat de cijfers zoveel hoger zijn dan vorig jaar komt voor een deel door een hogere meldingsbereidheid van scholen denkt de wethouder. Over de problematiek gaat hij begin volgend jaar in gesprek met het Regionaal Bureau Leerrecht (RBL) . Hier zullen ook oplossingen en preventiemaatregelen besproken worden.

Nieuws Oegstgeest Onderwijs Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×