De verouderde flats in de rivierenbuurt worden vervangen door nieuwbouw. (Foto: Gemeente Leiden)

Grootschalige upgrade voor Rivierenbuurt

In de rivierenbuurt in Leiden wordt een aantal verouderde flatgebouwen gesloopt om plaats te maken voor moderne duurzame appartementen. De gemeente heeft de afgelopen tijd samen met de corporaties Portaal en De Sleutels een gebiedsvisie vastgesteld. Daarbij waren ook de bewoners en andere belanghebbenden intensief betrokken. Of de plannen die nu op hoofdlijnen voorliggen, ook allemaal haalbaar zijn, moeten de twee betrokken corporaties medio 2024 nog beslissen. Ook de Leidse gemeenteraad moet de kaders nog vaststellen.

Die nu vastgestelde kaders voorzien in vier woongebouwen die aan de kant van Park Matilo zes hoog worden in plaats van de vier etages van de huidige flats. Aan de zijde van de bestaande woningen blijft ook de nieuwbouw vier verdiepingen hoog (zie afbeelding). Daarin komen 460 appartementen. 200 meer dan nu. Ook komen er woningen voor ouderen met een gemeenschappelijke ruimte. Het buurthuis wordt opgeknapt en blijft staan.

Bouwwethouder Terpstra over de herontwikkeling van de Rivierenbuurt in Leiden.

Parkeren
De bewoners die een auto hebben kunnen die straks parkeren op het eigen terrein tussen de nieuwbouw. De nieuwbouw wordt in carrévorm gebouwd, met in het midden plek voor groen en parkeren. Ook terugkeerders kunnen daar hun auto kwijt. Parkeren in de wijk is er niet bij, want er worden geen parkeervergunningen verstrekt.

Corbulo
Niet alleen de woongebouwen worden aangepakt. Ook de omgeving ondergaat een transformatie. Tussen de nieuwbouw en Park Matilo wordt de bestaande groenstrook aangepakt. Er komt een watergang op de plek waar ooit het kanaal van Corbulo liep en een doorgaand fietspad gaat de Stierenbrug bij Leiderdorp verbinden met de Julius Caesarbrug over het Rijn Schiekanaal.

Sociaal
Om de plannen financieel haalbaar te maken, worden er niet alleen sociale huurwoningen teruggebouwd. Dat geldt wel voor de eerste 260 woningen, maar de tweehonderd die er worden toegevoegd bestaan uit 35 procent sociaal, 35 procent middeldure huur en dertig procent vrije sector.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×