(Foto: Martijn Otten)

Koken zonder Dieren: Japanse Sukiyaki

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van Martijn Otten van de Partij van de Arbeid in Leiden.

“Alvast voor de feestdagen: dit is de perfecte gezelschapsmaaltijd, makkelijk aan te passen aan ieders smaak en eetwensen. Een leuk alternatief voor fondue, met rijke Japanse smaken.”

Hoeveelheden aan te passen aan de groepsgrootte:
Handje gedroogde shiitakes
Heet water
Flinke hoeveelheid mirin
Flinke scheut tamari of (glutenvrije) sojasaus
Scheut ahornsiroop
Eventueel wat sake

Zonnebloemolie
Paddenstoelen (bijvoorbeeld beukenzwammen, shiitakes, enoki)
Verschillende groenten (bij voorkeur groenten die enigszins stevig blijven tijdens het koken)
(Rijst)noedels en/of rice cake sticks
Stevige tofu

Naar wens eieren en/of verschillende dipsauzen (bijvoorbeeld sojasaus, zoetzure saus).

Bereiding:
Spoel de gedroogde shiitakes af en zet ze minstens een uur in een kom heet water om te wellen. Bereid ondertussen de rest voor. Was de groenten en snijd alles in makkelijk uit de pan te vissen, hapgrote stukken (niet te klein). Verhit wat olie in een brede, niet te hoge pan (een grote hapjespan is ideaal). Met een grote groep of verschillende eetwensen kun je twee of meer pannen voorbereiden.

Bak de paddenstoelen (maar niet de enoki) kort voor, tot ze beginnen te kleuren. Knijp de gewelde shiitakes een beetje uit (deze kun je in de koelkast bewaren en later in dunne plakjes gesneden toevoegen aan een soep, curry, of ander gerecht) en giet het weekvocht in de pan. Voeg de mirin, sojasaus, ahornsiroop en eventueel sake toe. Proef tussendoor af en toe om te kijken of het zout en zoet genoeg wordt (en niet té zout of zoet).

Schuif de paddenstoelen naar één kant en voeg de groenten, noedels en tofu toe; begin met wat het langst moet koken en eindig met wat het kortst moet koken (zoals de enoki). Je kunt proberen om alles mooi per ingrediënt in vakjes te verdelen, maar je kunt ook alles gewoon door elkaar gooien. Voeg tot slot eventueel nog extra water toe, totdat alles zo’n driekwart onder staat. Draai het vuur laag en laat het nog even pruttelen terwijl je de dips voorbereidt.

Geef iedereen één of meer kommetjes met diens favoriete dip. (Traditioneel dip je in losgeklopte rauwe eieren, maar je kunt ook lekker experimenteren met alle sauzen uit je koelkast.) Geef eetstokjes, kleine zeefjes, of gewoon lepels, om de stukken uit de pan te vissen. Zet de pan(nen) voor iedereen goed bereikbaar op de tafel. Zoals ze in Japan zouden zeggen: itadakimasu!

Dit gerecht is bij uitstek geschikt voor grotere groepen met verschillende smaken en wensen. Maak bijvoorbeeld een pan voor de kinderen met een beetje extra ahornsiroop en een pan voor de volwassenen met een scheut sake erin. Of maak een glutenvrije en een niet-glutenvrije versie. Bovendien kan iedereen uit de pan vissen wat die het lekkerst vindt. Tip: neem de kinderen mee naar de toko of supermarkt en laat ze al hun favoriete groenten uitkiezen, of grijp de kans aan om interessante nieuwe ingrediënten te proberen.

Duurzaamheid Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×