De huidige presentatie van Kwinnie Lê in Museum De Lakenhal. (Foto: Kwinnie Lê)

Eerste solotentoonstelling van winnaar Leidse kunstprijs te zien in Hoorn

Kwinnie Lê, die vorige week de Doesjenel Prijs won, exposeert van 17 januari tot 13 maart in Hotel Maria Kapel in Hoorn met ‘The land of the tattooed; ungodly beasts’. Met deze expositie onderzoekt ze hoe tatoeagetradities verdwenen vanwege de demonisering van tatoeagepraktijken tijdens de koloniale overheersing. Dit wordt de eerste solotentoonstelling van Lê, maar haar ambities reiken verder. Ooit hoopt ze internationaal te kunnen exposeren.

Lê is opgegroeid in Voorschoten, volgde de opleiding autonome beeldende kunst aan de Willem de Kooning Academie en is inmiddels full time interdisciplinair kunstenaar. Ze noemt zichzelf een ‘gedaanteverwisselaar’. “Daar bedoel ik mee dat ik in meerdere kunstdisciplines actief ben, soms zelfs onder verschillende namen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld voor mijn dichtwerk niet mijn eigen naam. Dat is niet omdat ik me achter een pseudoniem wil verschuilen, maar het aannemen van verschillende gedaantes moet je meer zien als een metafoor. Ik ben geïnteresseerd in de geschiedenissen van classificaties en dit is een middel om aan classificatie te ontsnappen, het geeft vrijheid.”

Vietnamese bootvluchtelingen
Als kind van ouders die als bootvluchtelingen vanuit Vietnam naar Nederland kwamen, was het niet zo voor de hand liggend dat Lê een kunstopleiding zou gaan volgen. “Nee, zeker niet. Er waren, en zijn soms nog, wel zorgen bij mijn ouders over mijn keuze om naar de kunstacademie te gaan en professioneel kunstenaar te worden. Financiële stabiliteit is voor hen heel belangrijk. Vooral mijn zusje heeft me aangemoedigd om toch vooral gehoor te geven aan mijn wens om kunstenaar te worden. Mijn ouders staan inmiddels wel achter die keuze en waren ook best trots toen ik vorige week de Doesjenel Prijs in ontvangst mocht nemen.”

De prijswinnende presentatie, in combinatie met de presentaties van de twee andere genomineerden (Emma van Noort en G.C. Heemskerk) is nog tot en met 7 januari te zien in Museum De Lakenhal.

Het hele interview met Kwinnie Lê, waarin ze onder andere vertelt welke invloed haar Vietnamese achtergrond op haar kunst heeft, is hier terug te luisteren.

Cultuur Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×