Gerard Bakker sr
Gerard Bakker sr met Scylla-speelster Marie Depuydt. (Foto: Wim de Leeuw)

Leidse tafeltennissers reageren op overlijden Gerard Bakker: 'Hij wilde altijd iedereen beter maken'

Oud-tafeltenniscoach Gerard Bakker is op 84-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Leiden. Onder zijn training wist Bettine Vriesekoop in de jaren tachtig van de vorige eeuw de tafeltennistop te bereiken, maar ook op de spelers van zijn eigen tafeltennisvereniging Scylla had hij grote impact. Bakker was geruime tijd ziek.

De trainingsmethode van Bakker was succesvol, maar kreeg ook veel kritiek vanwege de Spartaanse of ‘Oost-Europese’ wijze waarop hij z’n pupillen trainde en begeleidde. Zo gaf hij Vriesekoop voor de camera van de NOS de volle laag vlak nadat ze zich op de Olympische Spelen van 1988 had geplaatst voor de kwartfinales. Vriesekoop werd onder Bakker Europees kampioen in het enkelspel in 1982 en won tweemaal het Europese top 12-toernooi.

Pater familias
Bakker was als speler actief bij de Leidse tafeltennisclub Scylla. Hij werd in 1961, 1966 en 1970 Nederlands kampioen in het mannendubbel. Tot op hoge leeftijd bleef hij betrokken bij de Leidse vereniging, waar hij altijd tips had voor de spelers. “Gerard Bakker herkende talent van een kilometer afstand. Hij had altijd tips, voor jong en oud. Als hij in de zaal zat, ging iedereen beter spelen. Hij bleef echt de pater familias van de club. Bijzonder”, reageert een Scylla-lid Wim de Leeuw op het overleden van het Leidse tafeltennis-icoon.

Ook Scylla eredivisie-speelster Marie Depuydt reageert op het overlijden van Bakker. “We herinneren hem als iemand die altijd voor iedereen klaarstond. Hij wilde iedereen beter maken in de door ons zo geliefde tafeltennissport. Het maakte hem niet uit hoe oud je was, hoeveel talent je had of op welk niveau je speelde. Als je beter wilde worden, dan hielp hij daarbij. Dag en nacht was hij bezig met de sport. Hij motiveerde iedereen om samen beter te worden, zodat we met de eigen groep het hoogst mogelijke niveau konden behalen. Samen optrekken en samen resultaten vieren, ook al kon er maar één kampioen worden. Gerard bracht mensen samen, niet alleen op sportief, maar ook op persoonlijk vlak. Met zijn voorliefde voor de sport heeft hij veel mensen geraakt.”

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×