De verdachte werd destijds overmeesterd en overgedragen aan de politie. (Foto: Regio15)

Cel en jeugd-tbs voor 17-jarige Leidenaar

Een 17-jarige Leidenaar moet de cel in voor een explosie en een inbraak bij een woning aan de Tomatenstraat in Naaldwijk. Nadat de jongen een explosief liet afgaan, brak hij in bij de woning. Daar kwam hij in een worsteling met de bewoner terecht. De hond van het stel overleefde dat niet.

Op 21 april plakte de toen nog 16-jarige Leidenaar in de vroege ochtend zwaar vuurwerk op een raam van de woning. Door de klap sprongen meerdere ramen en lag het glas door de hele woning verspreid. De bewoners werden wakker van de harde knal en gingen kijken wat er aan de hand was. Daar zagen zij de 16-jarige jongen die de woning was binnengedrongen. Er ontstond een worsteling met een van de bewoners. De jongen spoot vervolgens pepperspray, waarna beiden naar beneden van de trap vielen, zo meldt omroep WOS.

Hamer
De worsteling ging op de begane grond door, waarbij de bewoner met een hamer werd geslagen. Volgens de rechtbank wilde de jongen de bewoner op dat moment om het leven brengen. “Zijn vrouw heeft toen moeten aanschouwen hoe haar man door de verdachte werd toegetakeld, waarbij zij vreesde voor zijn leven”, aldus de rechter. Het lukte de bewoner en zijn vrouw uiteindelijk om de verdachte te overmeesteren en samen met de buren vast te houden tot de politie arriveerde. Wel raakte de bewoner zwaargewond bij de worsteling en moest hij over worden gebracht naar het ziekenhuis.

Hond
De schade in de woning was groot. Ook de hond was thuis en overleed later aan de gevolgen van bloedarmoede. Volgens de rechter kon niet worden vastgesteld dat de hond door de explosie aan zijn eind kwam. Vanwege de grote schade vroegen de bewoners om een schadevergoeding van 52.000 euro.

De jongen is onder meer onderzocht door een kinder- en jeugdpsychiater. Daaruit blijkt dat er sprake is van ernstige psychiatrische problematiek die past bij een autismespectrumstoornis (ASS) en ADHD. Ook heeft hij geen probleembesef en mist hij oplossingsvaardigheden, daarnaast heeft hij verschillende andere problemen. De rechtbank acht de verdachte daardoor verminderd toerekeningsvatbaar.

Jeugddetentie
De jongen heeft een jaar jeugddetentie opgelegd gekregen met aftrek van de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast moet hij meewerken aan de PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd. Ook moet hij ruim 37.000 euro betalen aan de bewoners als schadevergoeding.

112 Sleutelstad Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×