Transvaal is een van de wijken waar geen illegaal verkamerde panden worden gelegaliseerd. (Foto: Chris de Waard).

Studenten Voor Leiden vreest enorme problemen bij sluiting vijftig panden

Vijftig panden die zijn verkamerd in de periode dat in Leiden een ‘verkamerstop’ van kracht was, worden ontkamerd. Dat voorstel doet wethouder Terpstra en de gemeenteraad stemt er komende donderdag in grote meerderheid mee in. Het gaat om panden in drie wijken: Leiden-Noord, Transvaal en De Kooi. Verspreid over de stad worden bijna achthonderd verkamerde panden gelegaliseerd.

Voor het ‘ontkameren’ van de vijftig panden die niet worden gelegaliseerd neemt Leiden een jaar de tijd. Dat is enerzijds nodig omdat er rekening mee wordt gehouden dat er 2.500 uur  aan ambtelijke capaciteit voor nodig is en anderzijds geeft het de bewoners van de illegaal verkamerde panden tijd om iets anders te vinden.

Duoraadslid David den Hartog over het (niet) legaliseren van vijftig illegaal verkamerde panden in Leiden.

Het zijn overigens de huiseigenaren die wettelijk verplicht zijn om voor vervangende huisvesting te zorgen. Daarin heeft in elk geval Studenten Voor Leiden (SVL) geen enkel vertrouwen. Commissielid David den Hertog van die partij deed tijdens een discussie over het pakket ‘Woningmarktregulerende maatregelen‘ waar de raad later deze week over besluit, een serie voorstellen om de studenten tegemoet te komen. Onder meer wil SVL dat ook die laatste 50 panden worden gelegaliseerd, zodat niemand op straat komt te staan. “Ik kan niet uitleggen dat een woning in Transvaal niet kan worden gelegaliseerd, terwijl dat drie straten verderop wel kan”, zegt Den Hertog ook tegen Sleutelstad.

Veel steun kreeg SVL niet voor de voorstellen. De meeste partijen volgen de lijn van het college. Wethouder Terpstra herhaalt daarbij keer op keer dat verkamering niet ten koste mag gaan van de leefbaarheid in de wijken en in de drie wijken waar legalisatie niet wordt overwogen, staat juist die leefbaarheid volgens hem al onder druk.

Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×