Het Leiden English Choir tijdens het Lustrumconcert voor het 50-jarig bestaan. (Foto: LEC)

Leiden English Choir sluit lustrumjaar af met 'Gloria!'

Dit jaar geeft het Leiden English Choir een ander kerstconcert dan anders. Het concert ‘Gloria!’ op 22 en 23 december in de Marekerk, is de afsluiting van het 50-jarig lustrum en tegelijk het afscheidsconcert van de dirigent die het koor jarenlang leidde: Hebe de Champeaux. In het programma is dat ook duidelijk terug te zien. Naast typisch Engelse kerstmuziek, staan er twee grote koorwerken met orkest en solisten op het programma.

Het Leiden English Choir begon in 1973 als koor van de Vakgroep Engels van de Universiteit Leiden. Er werden musicals opgevoerd en ook wel kerstconcerten gegeven. Maar in de jaren ’80 ging de deur ook open voor andere zangers, en ondertussen is het al decennialang een openbaar koor dat zich vooral toelegt op klassieke koormuziek. De kerstconcerten met Christmas Carols zijn gebleven. Ook dit jaar klinkt er weer ‘Joy’, ‘Ding dong!’ en ‘Hark!’, en er wordt dit keer ook een lied gezongen over Engelse glühwein. Het recept van deze ‘Wassail’ staat in het programmaboekje. Wie bij deze muziek niet stil kan blijven, zit in het juiste concert, want iedereen mag meezingen met de laatste kerstliederen en ook met de feestelijke afsluiting van het concert: het ‘Halleluja’ uit de Messiah van Händel.

Daartegenover staat er ook echte luistermuziek op het programma. Dirigent De Champeaux neemt afscheid met het ‘Dona Nobis Pacem’ van de Letse componist Pēteris Vasks. Sinds de komst van De Champeaux, veertien jaar geleden, stond er geregeld muziek uit Letland op het programma. Koorzanger Ineke van der Sar vertelt bij Cultuur071 hoe bijzonder dit grote werk voor koor en orkest is. “Dit stuk hebben we vorige week ook gezongen op een benefietconcert voor de kinderen van Gaza. Het zit nog in mijn lijf. Het is een schrijnende schreeuw om vrede!” Ammerensia van Dokkem valt haar bij: “Het is heel passend bij kerst en bij deze tijd, dat je het ook hebt over de hoop op vrede.”

Hoop spreekt ook uit het grote werk aan het einde van het concert. Versterkt door diverse reünisten, het orkest en de twee solisten worden dan alle twaalf delen van het Gloria! van Vivaldi uitgevoerd. De zangers kijken dan ook uit naar de twee concerten op 22 en 23 december in de Marekerk te leiden. In de woorden van Van der Sar: “Op het moment dat een zaal vol zit geef je alles wat je hebt. Dat is een geweldige ervaring elke keer.”

Ammerensia van Dokkem en Ineke van der Sar van het Leiden English Choir in gesprek over Gloria! bij Cultuur071.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×