De bibliotheek aan de Nieuwstraat in Leiden. (Foto: Louis Smit)

Goedkoper abonnement en boetevrij boeken lenen voor jongeren

BplusC introduceert per 1 januari 2024 een flink goedkoper bibliotheek-abonnement voor jongeren en schaft voor hen ook de boetes als geleende boeken te laat teruggebracht worden. Deze maatregelen zijn bedoeld om de drempel van de bibliotheek te verlagen en laaggeletterdheid tegen te gaan.

Tot je achttiende kun je tot nu toe bij BplusC gratis boeken en andere materialen lenen. Boven die leeftijd geldt een jaarabonnement van 42 euro. Jongeren tussen de 18 en de 26 gaan vanaf 1 januari echter slechts 24 euro betalen.

Het afschaffen van boetes zat al langer in de pen en sluit aan bij een landelijke trend. Volgens directeur Margot Nicolaes hoeft BplusC niet bang te zijn dat populaire boeken helemaal niet meer worden teruggebracht. “Er zijn diverse onderzoeken in het land gedaan, waaruit blijkt dat dat niet het geval is”, zei zij bij de presentatie in oktober van het meerjarenplan.

Leesniveau
Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf 15-jarigen in Nederland een leesniveau heeft dat als laaggeletterd te boek staat. Laaggeletterdheid kan leiden tot schulden, werkloosheid, een slechte gezondheid, schaamte en minder zelfvertrouwen. Daarom spannen bibliotheken zich in voor leesbevordering.

BplusC omvat behalve de bibliotheek voor Leiden en omstreken ook onder meer de muziekschool en de volksuniversiteit. De functie van de organisatie is breed. Zo helpt zij bijvoorbeeld ook mensen om digitaal zaken met de overheid te regelen.

Cultuur Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×