(Foto: Buro JP)

Gebouw Erfgoed Leiden op de schop

Het pand van Erfgoed Leiden en Omstreken wordt grondig gerenoveerd. Dat werd woensdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het gebouw aan de Boisotkade. Vooral de installaties van het gebouw zijn aan vervanging toe, maar ook vergaderruimtes en de ontvangsthal worden aangepakt bij de renovatie, die tussen de vijftien en achttien maanden gaat duren.

“De installaties staan na 25 jaar echt op omvallen”, zegt Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden. Een groot deel van het budget van het project gaat dan ook op aan het vervangen van apparatuur die de luchtvochtigheid en de temperatuur in het gebouw op peil moeten houden.

Naast het vervangen van installaties die de collectie in goede staat houden, wordt het pand ook verduurzaamd en gemoderniseerd. Zo is het aantal medewerkers sinds de vorige renovatie in 1995 flink toegenomen en is er tegenwoordig ook ruimte nodig voor educatie. Het energielabel van het pand wordt hiernaast opgekrikt, en ook worden er zonnepanelen op de daken gelegd.

Ariela Netiv in gesprek over de renovatie van het gebouw aan de Boisotkade.

Vooral in het gebouw zelf zal het resultaat van de renovatie goed te zien zijn. “Hier gaat echt de sloophamer in”, aldus Netiv. “Ook buiten zal het een en ander gemoderniseerd worden. Het gaat dan vooral om de entree van het gebouw. Die moet mensen uitnodigen naar binnen te kijken en komen.” Binnen kunnen bezoekers een kop koffie bestellen in het nieuw aan te leggen café. “En ze kunnen dan zo via een tentoonstelling naar de schatkamer lopen, waar de bijzondere originelen liggen.”

Opfrisbeurt
Volgens wethouder Yvonne van Delft is het erg belangrijk dat het gebouw van het archief een opfrisbeurt krijgt. “Hier ligt de geschiedenis van Leiden. Als echte Leidse merk ik dat het zien van bijvoorbeeld de oprichtingsakte van de universiteit me veel doet.” Voor de renovatie heeft de gemeente 5,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. De komende zeven à acht maanden worden gebruikt om het budget, de ontwerpen en de uitvoering met elkaar in balans te brengen. Hierbij gaan de gemeente, Erfgoed Leiden met de architect en aannemer om tafel.

Wethouder Van Delft over de renovatie van het gebouw van Erfgoed Leiden

Winkelpui
Een bijzonder onderdeel van de renovatie zal te zien zijn op de eerste verdieping. Hier wordt een vergaderruimte niet afgebakend met een normale muur, maar met een oude winkelpui. De pui in kwestie is van een gebouw dat moest wijken voor de uitbreiding van museum de Lakenhal. De winkelpui werd vervolgens opgeslagen in de hoop dat een andere winkelier deze wilde hergebruiken. Dit bleek niet het geval, en daarom wordt de muur nu opgenomen in het gebouw van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Als alles volgens planning gaat, dan gaat de verbouwing na de zomer van 2024 van start. Erfgoed Leiden hoopt dan begin 2026 in het vernieuwde pand te kunnen trekken. In de tussentijd gaat de dienstverlening door. De studiezaal van het instituut trekt tijdelijk in in het gebouw van het Hoogheemraadschap van Rijnland aan de Archimedesweg.

  • Afbeelding: Studio Groen+Schild
    Afbeelding: Studio Groen+Schild
  • Afbeelding: Studio Groen+Schild
    Afbeelding: Studio Groen+Schild
  • Afbeelding: Studio Groen+Schild
    Afbeelding: Studio Groen+Schild
  • Afbeelding: Studio Groen+Schild
    Afbeelding: Studio Groen+Schild
Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×