Ook de plantenmarkt in de hortus trok niet eerder zoveel bezoekers. (Foto: Simone Both)

Recordaantal bezoekers voor Hortus botanicus

De Hortus botanicus Leiden sluit dit jaar af met een recordaantal bezoekers. De oudste botanische tuin van Nederland stevent af op een bezoekersaantal van 240.000 in 2023. De Hortus beleeft hiermee het succesvolste jaar ooit en is qua populariteit nu het tweede museum van Leiden.

Het toenemende aantal bezoekers is niet nieuw. Die groei zette tien jaar geleden al in. De Hortus wijdt de stijging aan de groeiende belangstelling voor de natuur, duurzaamheid en biodiversiteit. Daarnaast speelt de programmering een grote rol. De tuin organiseert het hele jaar door allerlei activiteiten voor verschillende doelgroepen, van workshops, seizoensrondleidingen en stekjesruilmiddagen tot de jaarlijkse Midzomernacht en Plantenmarkt.

Ook is de tuin locatie voor grote Leidse evenementen als de Nacht van Ontdekkingen, Museumnacht en de Open Monumentendagen. Bezoekers geven aan ook te komen voor de Museumshop en het gezellige Hortus Grand Café.

Volgens hoofd Publiekszaken Patricia Vandecasteele van de Leidse Hortus verandert ook de samenstelling van het publiek. “Op dit moment is een op de vier bezoekers onder de dertig jaar. Dat we als botanische tuin relevant zijn voor een nieuwe generatie, is iets waar we ontzettend blij mee zijn.”

Geurjaar
Komend jaar staan de tuinen en kassen in het teken van geur en zijn er elk seizoen speciale geuractiviteiten. Een wintergeurenwandeling bijvoorbeeld, of een workshop parfum maken. Ook komt er een geurspeurtocht voor kinderen en kijkt de Hortus uit naar de opening van de rondloop om de Oude Sterrewacht in april en de nieuwe Mediterrane tuin in mei.

Van 25 december tot ne met 1 januari is de Hortus gesloten. In januari start het themajaar geur. Meer informatie staat op hortusleiden.nl/geur.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×