Het gebouw van het Bona aan de Bruggravenlaan moet ingrijpender worden aangepakt dan eerder was voorzien. (foto: Mandana Sotodeh)

Vanavond spoeddebat over megatekort op Leidse onderwijshuisvesting

De VVD Leiden heeft samen met de ChristenUnie en de Partij Sleutelstad een spoeddebat aangevraagd over het enorme tekort dat Leiden heeft op de post onderwijshuisvesting.

Het college van burgemeester en wethouders hield tot voor kort rekening met een bedrag van zo’n veertig miljoen voor het Integraal Huisvestingsplan voor het Onderwijs (IHP) waarvoor nog geen dekking is. Onder andere de VVD hield begin vorige maand een vurig pleidooi voor het beschikbaar stellen van vijftig miljoen extra voor het IHP. De partij maakte zich grote zorgen over het tekort, maar kreeg de raad niet mee. Dat zou ook alleen betaald kunnen worden door andere projecten te schrappen en daar was geen meerderheid voor te vinden.

Omdat het gaat om de periode na 2030 werden er dit najaar bij de begroting geen extra maatregelen voor genomen. “Dat is nu ook nog niet nodig”, zei wethouder Ashley North van financiën toen. “We hebben het IHP in drie fases opgeknipt. Voor fase één en twee is het geld er wel en we moeten nog beginnen met het uitgeven van de honderd miljoen die daarvoor beschikbaar is.” Eind november werd duidelijk dat het tekort nog veel hoger was dan de veertig miljoen waarmee rekening werd gehouden. Door verkeerde inschattingen komt er nog eens zestig miljoen bovenop. Dat geld moet van de Rijksoverheid komen, zei onderwijswethouder Abdelhaq Jermoumi toen tegen Sleutelstad. In totaal komt Leiden nu ruim honderd miljoen euro tekort voor de onderwijshuisvesting.

Spoeddebat
Bij het interpellatiedebat dat vanavond wordt gehouden, moet duidelijk worden waarom de raad niet eerder is geïnformeerd over de tientallen miljoenen die Leiden bovenop het bestaande tekort nodig heeft. Uit antwoorden op vragen van VVD-commissielid Friso Versluijs blijkt namelijk dat het college al op 30 oktober wist dat het tekort was opgelopen tot meer dan honderd miljoen. De begroting moest toen nog worden vastgesteld. “Is überhaupt overwogen om de raad voorafgaand aan de begrotingsbehandeling te informeren?” is een andere belangrijke vraag waarop een antwoord moet komen.

Opwaarderen
De extra middelen zijn nodig omdat voor twee scholen, het Visser ’t Hooft aan de Kagerstraat en het Bonaventura College aan de Burggravenlaan rekening was gehouden met de kosten voor een ‘lichte renovatie’. Op 30 oktober werd duidelijk dat er veel meer nodig was bij die twee schoolgebouwen. “Toen is de wethouder geïnformeerd over de financiële consequenties van het ‘opwaarderen’ van de ingreep van lichte renovatie naar vernieuwbouw”, schrijft het college voorafgaand aan het spoeddebat.

Investeringskosten
Hoewel het debat vandaag vooral gaat over de vraag of de raad tijding en voldoende is geïnformeerd, is ook het vinden van een oplossing voor het tekort van meer dan honderd miljoen een stevige uitdaging voor de komende periode. Zo’n oplossing heeft het college in elk geval niet. Dat bleek 29 november al uit de antwoorden van wethouder Jermoumi, maar ook nu beantwoordt het college de vraag van de VVD Leiden welke mogelijkheden er zijn om de investeringskosten voor de onderwijshuisvesting te verminderen met de mededeling dat het college daarvoor geen mogelijkheden ziet. Jermoumi wil de kosten integraal afwegen bij de Kaderbrief in het voorjaar van 2024.

Overigens is het college van mening dat de gemeenteraad naar behoren is geïnformeerd. Eerder is namelijk door diezelfde raad besloten dat fase drie van het IHP, inclusief de daarvoor benodigde middelen, onderdeel wordt van een nieuw op te stellen IHP. Ook de schoolbesturen zijn daar al voor de zomer over geïnformeerd. Wel noemt het college het ‘aannemelijk’ dat met dat nieuwe IHP nog meer extra investeringskosten gemoeid zijn. Al is het maar doordat er in de tussentijd nieuwe wensen kunnen ontstaan.

Leiden Onderwijs Politiek IHP Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×