Het winnende ontwerp voor verplaatsbaar groen. (Afbeeldingen: Bureau Stoep)

Arsenaalplein krijgt circulair en biodivers verplaatsbaar groen

Komend voorjaar worden vijftig 3D-geprinte bloem- en boombakken van gerecycled kunststof neergezet op het Arsenaalplein in Leiden. Ze worden beplant met met inheemse bomen en struiken. Ook komen er moestuintjes, bankjes en insectenhotels. De huidige speeltoestellen blijven op dezelfde plek staan, het verplaatsbaar groen komt ernaast.

Het Arsenaalplein is nu nog een stukje versteend Singelpark en wordt over enkele jaren betrokken bij de herontwikkeling van het gebied waar de Universiteit Leiden een nieuwe Humanities Campus gaat bouwen. Tot die tijd wordt het plein aan de Witte Singel tussen de Groenhazengracht en de Arsenaalstraat opgefleurd met verplaatsbaar groen. De bakken kunnen daarna op een andere plek in de stad geplaatst worden.

Het gekozen ontwerp is de uitkomst van een ontwerpwedstrijd die de gemeente Leiden uitschreef voor de tijdelijke inrichting van het Arsenaalplein. Winnaar is het plan van Bureau Stoep dat daarvoor de samenwerking zocht met DZB die het beplantingsplan, het planten van het groen en het plaatsen van de bakken voor hun rekening zullen nemen.

Wethouder Ashley North noemt het mooi om te zien dat ook op het Arsenaalplein de kennis, ervaring en wensen uit de stad zijn inzet bij het ontwerp.

Leids afval
Het winnende ontwerp bestaat uit vijftig zeshoekige bakken van verschillende hoogtes. Tien bakken krijgen wieltjes en kunnen handmatig door de gebruikers van het plein worden verplaatst, zes bakken krijgen een bankje. De bakken worden 3D-geprint van honderd procent gerecycled kunststof dat onder andere afkomstig is van Leids afval. De biodiversiteit op het plein krijgt een impuls door de verschillende soorten inheems groen, insectenhotels en nest- en schuilgelegenheid voor egels en andere kleine dieren.

Bewonersjury
In dit project heeft de gemeente vanaf het begin samen opgetrokken met de Vrienden van het Singelpark en omwonenden van het Arsenaalplein. Zowel bij het bepalen van de uitvraag, het jureren van de inzendingen en het kiezen van het winnende ontwerp hebben zij een belangrijke rol gehad. “Heel goed en nuttig om de omwonenden op deze manier een stem te geven”, zegt omwonende en jurylid José Plevier. “Als buurtbewoner zien we dagelijks wat er op het plein gebeurt en waar behoefte aan is. Het plein heeft een functie als ontmoetings- en speelplek. Daarom is het belangrijk dat er ruimte blijft voor bijvoorbeeld de basketballers. En ik ben blij met de moestuinen en de bankjes met een rugleuning, waar je voor langere tijd comfortabel op kunt zitten.”

 

Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×