In zijn notitie pleit Burgerinitiatief Ontbrekende Schakels voor aaneengesloten wandelroutes. (Omslagontwerp: Sara van Hees)

Burgerinitiatief wil wandelgebieden in Leidse regio verbinden

Het ‘Burgerinitiatief Ontbrekende Schakels’ wil de provincie Zuid-Holland en gemeenten in de Leidse regio verleiden om groen- en watergebieden zo te verbinden dat een aaneengesloten wandelnetwerk ontstaat. Het constateerde dat er op dat gebied nog veel valt te verbeteren.

De initiatiefnemers Willem Schippers, Gerard van Hees en Ton Uijl hadden na hun pensionering tijd om wandelend en fietsend veldwerk te doen. “Kenmerkend zijn de geestgronden, het plassengebied, de venen en de polders. Er bevinden zich parken en bossen, die soms met elkaar verbonden zijn, maar vaak ook niet”, zo zeggen zij in hun notitie ‘Ontbrekende Schakels’.

Zij ontdekten dat oude wandelpaden soms verdwenen zijn doordat boeren ze hebben afgesloten. Ook stuitten ze op wandelroutes langs drukke verkeerswegen en kwamen ze watertunnels tegen die wellicht omgevormd kunnen worden tot wandeltunnels.

De gemeenten die de drie bij hun onderzoek betrokken zijn: Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude, Teylingen en Kaag en Braassem. Ze berekenden dat er in totaal een kwart miljoen mensen wonen in de regio en dat die ‘uiteraard ook willen ontspannen en recreëren’.

Plassen ontsluiten
“Een aparte vermelding verdienen de Kagerplassen”, staat in de notitie. “Deze plassen zijn lang bekeken vanuit de waterrecreatie, wat de toegankelijkheid voor wandelaars heeft beperkt. Wij willen de plassen ontsluiten voor wandelaars.”

De notitie ‘Ontbrekende Schakels’ is kosteloos op te vragen via gerardvanhees071@gmail.com.

 

Cultuur Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×