Vuurwerk in Leiden
Vuurwerk in Leiden. (Foto: Reanne van Kleef)

Vuurwerkregels in de regio tijdens de jaarwisseling

In de gemeenten in de Leidse regio en Wassenaar gelden verschillende regels voor het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Op de plekken waar vuurwerk afsteken is toegestaan, mag dat tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Lees hieronder het overzicht.

Leiden
Sinds de jaarwisseling 2015-2016 zijn er vuurwerkvrije zones binnen de gemeente Leiden. In een vuurwerkvrij gebied is het verboden vuurwerk af te steken. Het afsteken van vuurwerk op plekken buiten de vuurwerkvrije zones, mag alleen op oudejaarsavond tussen 18.00 uur en 02.00 uur ’s nachts. Carbidschieten en het oplaten van wensballonnen is verboden.

Het Boerhaavedistrict is dit jaar toegevoegd aan de vuurwerkvrijezones. Verder zijn onder andere de binnenstad, het stationsdistrict, alle Leidse parken en het gebied rond Dierentehuis Stevenshage vuurwerkvrij. Op de website van de gemeente Leiden lees je wat de vuurwerkvrije zones zijn en welk vuurwerk daarbuiten wel en niet is toegestaan.

Zoeterwoude
Zoeterwoude heeft geen vuurwerkvrije zones. Er zijn verschillende categorieën vuurwerk met elk hun eigen regels. Vreugdevuren zijn niet toegestaan.

Carbidschieten buiten de bebouwde kom is toegestaan op 31 december vanaf 14.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Dit mag alleen op eigen terrein. Hiervoor is geen toestemming of vergunning nodig. Alle informatie over de regels rondom vuurwerk en carbidschieten zijn hier te vinden.

Wassenaar
In Wassenaar staan veel huizen met een rieten dak en er is veel bos- en duingebied. De regels bij het afsteken van vuurwerk zijn in Wassenaar dan ook strenger dan in andere gemeenten omdat het brandgevaar daar groter is. Alle Wassenaarse vuurwerkregels staan op www.wassenaar.nl/jaarwisseling-2023-2024.

Er geldt een verbod om vuurwerk af te steken binnen een afstand van dertig meter van woningen met een rieten dak. Buiten deze afstand mag er laag vuurwerk worden afgestoken. In de buurt van bos- en duingebieden moet een grotere afstand in acht worden genomen. Vuurwerk afsteken binnen honderd meter van deze gebieden is verboden in verband met groot brandgevaar.

Voorschoten
Ook in de gemeente Voorschoten is een aantal vuurwerkvrije zones ingesteld. Grote vreugdevuren zijn verboden. Een gezellig (beperkt) sfeervuur in een vuurkorf mag wel. Op voorschoten.nl/jaarwisseling zijn alle vuurwerkregels na te lezen.

Leiderdorp
De gemeente Leiderdorp heeft een aantal plekken aangewezen waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. Ook wijst de gemeente op het verbod op het afsteken van zwaar vuurwerk. De politie treedt hard op tegen verkopers en gebruikers van zwaar vuurwerk en mensen die vuurwerk op een verkeerde manier gebruiken. Lees hier de regels en de adviezen van de gemeente Leiderdorp.

Oegstgeest
In Oegstgeest mag geen vuurwerk worden afgestoken in parken en in de buurt van kinderen, plekken waar kwetsbare mensen wonen en in de buurt van (huis)dieren, maneges en kinderboerderijen. Alle regels staan op de website van de gemeente Oegstgeest.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×