(Buro JP)

Elektrische kerstbomenboten liggen bij Beestenmarkt en Zijlpoort

Net als vorig jaar zet de gemeente Leiden ook dit jaar elektrische kerstbomenboten in om kerstbomen zonder uitstoot in te zamelen. Wie de kerstboom op 3, 4 of 5 januari inlevert bij de passantenhaven bij de Beestenmarkt of bij de Zijlpoort, helpt zo mee om de inzameling duurzamer te maken.

Het idee van de kerstbomenboot is ontstaan vanuit ondernemers die actief zijn in de binnenstad. Samen met hen maakt Leiden werk van schoner vervoer in de binnenstad. Het vervoer met de elektrische kerstbomenboot en elektrische portaalwagen wordt verzorgd door Circle Line Logistics en Renewi. Zij helpen Leiden om bedrijfsafval en goederen in de toekomst emissievrij over de Leidse grachten te vervoeren.

Zero-emissiezone (ZES)
Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen schone vervoersmiddelen voor goederenvervoer de binnenstad en het Stationspleingebied van Leiden in. Dan krijgt Leiden een zero-emissiezone voor vracht- en bestelwagens (waar ook klussenbussen onder vallen). Elektrisch vervoer over water is dan een goed alternatief voor vervoer over de weg. Meer informatie over de invoering van de zero-emissiezone staat op www.leiden.nl/bevoorradenzonderuitstoot.

Inzameldata kerstbomenboot
Op de volgende data kunnen Leidenaren hun kerstboom inleveren bij de boot:
• woensdag 3 januari van 11.00 tot 15.00 uur in de passantenhaven bij de Beestenmarkt
• donderdag 4 januari van 11.00 tot 15.00 uur in de passantenhaven bij de Zijlpoort (tegenover het Havenkantoor)
• vrijdag 5 januari van 11.00 tot 15.00 uur in de passantenhaven bij de Beestenmarkt

De boot vaart de kerstbomen naar de tijdelijke kade op de kop van de Admiraal Helfrichweg. Hier wordt ook het bouwafval overgeslagen. Vanaf dat punt gaat een elektrische portaalwagen van Renewi met de kerstbomen naar Rijpwetering. Daar worden ze afgeleverd voor vergisting. Dit hele proces is dus uitstootvrij.

Het gebruikelijke ophaalschema van kerstbomen door de afdeling Beheer blijft daarnaast gewoon van kracht. Alle ingezamelde kerstbomen worden uiteindelijk verwerkt tot compost.

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×