Loopcursus 'Hollen met Han' is al 25 jaar de ideale voorbereiding op de Leiden Marathon. (Archieffoto: Gerry van Bakel)

'Hollen met Han' beleeft zilveren jubileum

Goed beslagen ten ijs komen bij de Leiden Marathon, goede voornemens waarmaken of een nog betere hardloper worden. Iedereen is welkom die mee wil hollen met hardloper Han Kulker. Al vijfentwintig jaar begeleidt hij mensen in tien sessies naar deelname aan de Leiden Marathon. “En ik heb nog geen opvolger op het oog”, zegt Kulker.

De korte loopcursus ‘Hollen met Han’ ontsproot in 1999 aan het brein van Leiden Marathonvoorzitter Tjeerd Scheffer, Leidsch Dagbladjournalist Tim Brouwer de Koning en 1.500 meterloper Han Kulker. “Tim Brouwer de Koning bedacht de naam”, zegt Kulker. “We wilden graag de Leiden Marathon meer bekendheid geven en meer lopers warm maken om deel te nemen.” Inmiddels zijn er al duizenden lopers op weg geholpen.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Han Kulker over 25 jaar ‘Hollen met Han’

Om de week is er op zaterdagochtend een training van ‘Hollen met Han’. De aftrap is half januari en het einddoel is de Leiden Marathon ergens in mei. “Daarna komen we nog een keer bij elkaar voor een korte training en voor de gezelligheid. Juist dat het een kort traject is, werkt goed. Ook om genoeg trainers en vrijwilligers te vinden die mee willen helpen. Elke jaar doen zo’n honderd mensen mee.”

Een opmaat naar de hele marathon is ‘Hollen met Han’ niet. “De meeste gaan voor de tien kilometer. De echte beginners die helemaal geen loopervaring hebben begeleiden we naar de vijf kilometer. Slechts een handvol gaat echt de marathon lopen. Die proberen we dan ook richting de loopverenigingen ‘Leiden Road Runners Club’ en ‘Leiden Atletiek’ te sturen.”

Kampioen
Kulker heeft zelf nooit een hele marathon gelopen. Hij maakte in de jaren tachtig furore op de kortere middellangeafstanden. De 800 meter en vooral de 1.500 meter. Op die laatste afstand werd Kulker in 1987 Europees indoor kampioen en een jaar later bij de Olympische Spelen in Seoul zesde. “Het zat toen heel dicht bij elkaar. Slechts iets meer dan een seconde tussen mijn tijd en die van de nummer één.”

Als een van de mooiste herinneringen noemt hij zijn bronzen plak in 1986 bij het EK buiten. “Dat was mijn doorbraak. Ik werd derde achter Sebastian Coe en Steve Cram. Die mannen hadden geen idee wie ik was. Ik zei tegen Coe: Ik ben Han uit Holland. Ik stond gewoon met de twee beste lopers van de wereld op het podium.”

Petje
‘Hollen met Han’ gaat zaterdag 13 januari van start. Aanvang is om 9.00 uur op het terrein van de Leiden Road Runners Club aan de Voorschoterweg in Leiden. Aanmelden kan via inschrijven.nl of de website van de Leiden Road Runners Club. Er zijn verschillende niveaugroepen waarbij lopers kunnen aansluiten. Elke groep heeft een eigen trainer. Persoonlijk advies is altijd mogelijk. Ook over kleding, schoeisel en voeding. Een tip voor de kou wil Kulker wel alvast kwijt: “Van lopen word je vanzelf warm, maar handschoenen en een petje zijn wel handig.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×