Als het aan de fractie van PrO ligt komt er een vuurwerkverbod in Oegstgeest. (Foto: Archief Sleutelstad)

Gemeenteraad Oegstgeest steggelt over vuurwerkverbod

Als het aan de fractie van Progressief Oegstgeest (PrO) ligt komt er een vuurwerkverbod in de gemeente Oegstgeest. “Het is goed om een norm te stellen”, zegt PrO-raadslid Menno Welling.

“De jaarwisseling in Oegstgeest is zonder grote incidenten verlopen”, deelde burgemeester Emile Jaensch dinsdag mee aan de gemeenteraad. Er zijn geen serieuze calamiteiten geweest, geen meldingen bij de politie en ook geen branden. “En dat is goed nieuws”, aldus Welling. “Maar er is wel heel veel klein leed. Denk aan bange huisdieren, of mensen die elke keer weer laten schrikken.” Ook zou een afsteekverbod in de gemeente materiële schade kunnen voorkomen, en bovendien recht doen aan oproepen van politie en brandweer om tot een verbod over te gaan, houdt Welling de raad voor.

Teleurstellen
Door de andere partijen in de raad wordt wisselend op het voorstel gereageerd. VVD en BVNL zien een verbod niet zitten, en ook het CDA zal het voorstel van PrO waarschijnlijk niet steunen. Steen des aanstoots is voornamelijk de handhaafbaarheid van het voorstel. “Met een verbod stel je uiteindelijk iedereen teleur”, zegt Tobias van der Hoeven van het CDA. “Mensen die wel van vuurwerk afsteken houden, neem je hun plezier af, en mensen die een verbod zien zitten maak je ook niet blij omdat er in praktijk niets zal veranderen.”

PrO-raadslid Menno Welling in gesprek over een vuurwerkverbod in de gemeente

VVD’er Matthijs Huizing lijkt het een goed idee om eerst het draagvlak in de gemeente te meten voordat er tot een verbod wordt overgegaan. “Maar uiteindelijk zal je zien dat alleen de brave burger zich eraan zal houden, en dat de mensen die minder gevoelig zijn voor regels illegaal vuurwerk gaan afsteken of naar een andere gemeente gaan.” Onno Laarhoven van BVNL vindt een verbod onnodig. “Het probleem is het illegale vuurwerk en dat is toch al verboden.”

Gesprek
“We staan genuanceerd tegenover een vuurwerkverbod, en we willen hierover zeker in gesprek gaan”, zegt Sef Baaijens van Hart voor Oegstgeest. Ook D66 schiet het voorstel niet direct af. “Binnen de fractie zijn we verdeeld, dus we zien het nog niet gelijk gebeuren, maar ik kan me voorstellen dat we daar met elkaar over in gesprek gaan”, zegt Natalie Jonkers namens D66.

Hoewel ook burgemeester Jaensch het voorstel van PrO afraadt, geeft Welling zijn plan niet op. “We gaan nadenken over de volgende stap. Denk bijvoorbeeld aan een amendement op de Algemene plaatselijke verordening.”

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×