Onthulling van het naambordje Van der Lubbehof in 1984. (Foto: Erfgoed Leiden)

Film Marinus van der Lubbe komt uit in 2025

Het levensverhaal van Marinus van der Lubbe wordt verfilmd door filmregisseur Ben Verbong die in 1981 bekend werd met de oorlogsfilm ‘Het meisje met het rode haar’. De Leidse Van der Lubbe werd negentig jaar geleden door nazi-Duitsland onthoofd voor het in brand steken van de Rijksdag in Berlijn.

Van der Lubbe (1909-1934) verklaarde tegen de rechters dat hij de brandstichting van de Rijksdag op 27 februari 1933 helemaal alleen had gepleegd. Hitler was toen net een maand aan de macht in Duitsland en het nazi-regime noemde de brandstichting een communistisch complot. Na de onthoofding werd van der Lubbe in Leipzig begraven, vorige week werd daar in bijzijn van familie een nieuw graf ingewijd.

Ben Verbong was al lange tijd geïnteresseerd in het levensverhaal van Van der Lubbe, vertelt hij aan omroep 1Limburg. “Vooral de ondervraging van Van der Lubbe in een psychiatrische inrichting in Berlijn.” En dat wordt de rode draad in de verfilming, waar Verbong al een paar jaar mee bezig is. De film staat gepland voor 2025.

 

 

Cultuur Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×