(Foto ter illustratie: Robbert Beurse)

Leiden gaat niet proberen om Tourstart binnen te slepen

De gemeente Leiden gaat niet onderzoeken of de start van de Tour de France naar Leiden gehaald kan worden. Het CDA Leiden had het college gevraagd of dat het ziet zitten om samen met Den Haag, Rotterdam en regiogemeenten zoals Katwijk en Alphen aan den Rijn een gezamenlijk voorstel kan worden gemaakt. Nee, is het korte antwoord.

Uit de toelichting blijkt waarom Leiden zo’n initiatief niet ziet zitten. “Het naar Leiden halen van de Tourstart kost meerdere miljoenen, ook als we dit in gezamenlijkheid met de andere gemeenten oppakken”, zo staat in de beantwoording. “Ons college ziet geen financiële ruimte voor het uitbrengen van een gezamenlijk bid.” Het idee vindt het stadsbestuur op zich sympathiek, maar los van het geld ontbreekt het Leiden ook aan ambtelijke capaciteit. Het zou dan ten koste van bestaande speerpunten uit het sportbeleid gaan.

CDA-raadslid Tobias Sandoval Garcia memoreert dat de Tourstart al eens eerder in Leiden plaatsvond. Dat was in 1978. “Hoe mooi zou het zijn om nog een keer zo’n evenement naar onze stad te kunnen krijgen.” Wel realiseert ook hij zich dat het betaald moet kunnen worden, maar stelt dat er ook opbrengsten zijn bij zo’n evenement.

Dat laatste erkent de gemeente, maar volgens het college staan deze niet in verhouding tot de kosten. “We constateren dat een sportevenement als de Tour de France niet haalbaar is zonder forse publieke investering. Het is niet te kwantificeren wat de opbrengst van het naar Leiden halen van de Tour voor sportend Leiden oplevert. Van een Tourstart zullen de Leidse ondernemers zeker profiteren van uitgaven van bezoekers, van een finish minder. In het geval Leiden alleen een doorgangsplaats betreft, zullen de opbrengsten fors lager liggen.”

De gemeente gaat er vanuit dat een start of finish in Leiden de stad al snel miljoenen euro’s zou kosten. Als er alleen langs of door de stad wordt gefietst, schat het college de kosten op meerdere honderdduizenden euro’s. “En daar komen indirecte kosten nog bij, zoals kosten voor tijdelijke parkeervoorzieningen, inzet van veiligheidsdiensten en zo meer.” Het naar Leiden halen van de Tour leidt ook niet noemenswaardig tot extra sportdeelname. En de opbrengsten voor de Leidse ondernemers laten zich lastig schatten.

Leiden Politiek Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×