(Foto: Chris de Waard).

LUMC-bestuurder wil landelijk onderzoek naar spermadonorbanken

LUMC-bestuurder Martin Schalij pleit voor een landelijk onderzoek naar donorzaadbanken. Hij zei dat dinsdag bij NPO Radio 1 naar aanleiding van de problemen bij de administratie van de donorzaadbank van het LUMC. Het is al het derde Leidse geval met zaaddonoren in korte tijd waarbij misstanden aan het licht zijn gekomen.

Tijdens een uitgebreid intern onderzoek bij het LUMC kwam naar voren dat er meerdere donoren zijn met meer dan 25 donorkinderen. Er is zelfs een donor die meer dan 90 kinderen verwekt heeft. Schalij geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat de ouders en kinderen zich melden, zodat uitgezocht kan worden wie de donor is. “Ik hoop veel reacties te krijgen. En natuurlijk betekent dat voor ons toch ook een forse inspanning, maar we vinden het zo belangrijk dat kinderen weten wat hun achtergrond is, dat we dit daarom toch vrij groots aankondigen“, vertelt Schalij. Voor 80 kinderen is het niet mogelijk om de achtergrond te achterhalen omdat daarvan geen gegevens zijn.

Ties van der Meer van stichting donorkind noemt het heel belangrijk dat vanuit het LUMC nu erkenning komt dat zo’n gebrekkig archief echt heel kwalijk is. “Dit vind ik daarom een hele belangrijke stap en een goed voorbeeld van het LUMC,” zegt van der Meer in gesprek met NPO Radio 1.

Een aantal donorkinderen die zich bij het LUMC heeft gemeld wil ook specifiek weten of ze verwekt zijn met het zaad van gynaecoloog Jan Wildschut. De inmiddels overleden Wildschut heeft bij andere klinieken eigen zaad gebruikt zonder dat de ouders hier van afwisten. Wildschut is betrokken geweest bij de opzet van de spermabank van het LUMC. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat hij ook in het LUMC zijn eigen zaad heeft gebruikt, vertelt Martin Schalij. Dit is bevestigd door DNA-testen van de donorkinderen die naar hem vroegen.

Moeders of nakomelingen die informatie willen van het LUMC kunnen zich melden via onderstaande gegevens.

Emailadres: donorbank@lumc.nl
Telefoon: 071 526 62 00 op maandag t/m vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur
Website: www.lumc.nl/donorbank.

Leiden Maatschappij Zaaddonorbank LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×