(Foto: ANP, via Omroep West)

Politie waarschuwt voor berovingen via QR-code

De politie in Wassenaar waarschuwt voor een nieuwe manier van beroving door middel van een QR-code. Daarbij worden slachtoffers gedwongen om zo’n code te scannen en daardoor geld over te maken.

Slachtoffers moeten vertellen wat hun banksaldo is. Als blijkt dat er een interessant bedrag op iemands rekening staat, wordt er contact gemaakt met een medeplichtige die een QR-code naar de belagers stuurt, waarmee het geld over moet worden gemaakt.

Geldezel
Het geld wordt vaak tijdelijk overgemaakt naar deze zogenoemde ‘geldezel’, waarna de criminelen het geld op een anonieme manier van de rekening halen. “Een geldezel is iemand die zijn bankrekening ter beschikking stelt aan criminelen. Dit is sowieso al strafbaar”, zo waarschuwt de politie. “Als geldezel kom je direct in de problemen bij de banken. Je komt op een zwarte lijst te staan en kunt geen nieuwe rekening meer openen.”

Oplichting
Het lijkt erop dat bij de nieuwe vorm van oplichting de geldezel ook de QR-codes stuurt. De rol van de geldezel lijkt daarmee groter dan voorheen vaak het geval was. Of zo’n geldezel zich daardoor ook schuldig maakt aan oplichting ligt volgens de politie aan de situatie. “Bijvoorbeeld of de geldezel zich ook bewust is van van het strafbare feit waar hij of zij aan meewerkt. Mensen denken soms ook oprecht dat ze iets goeds doen. Maar je werkt mee aan een misdrijf en dan ben je verdachte, ongeacht of je je wel of niet van kwaad bewust bent.”

112 Sleutelstad Regio Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×