Niek Klooster legt de eed af om raadslid in Wassenaar te worden. (Foto: Robbert Beurse)

Nieuw VVD-raadslid Niek Klooster wil bestuurscultuur Wassenaar verbeteren

Niek Klooster is dinsdag beëdigd als raadslid voor de VVD in Wassenaar. Klooster volgt Monique van Deursen op die eind vorig jaar opstapte na beschuldigingen van belangenverstrengeling. Klooster wil zich actief in gaan zetten om de cultuur binnen de gemeenteraad te verbeteren.

Binnen de Wassenaarse politiek gaat het er fel aan toe. De coalitie en oppositie staan in de regel recht tegenover elkaar, waardoor besluiten van de gemeenteraad vaak met 11 stemmen voor en 10 stemmen tegen genomen worden. Raadsleden nemen in hun woordvoering geen blad voor de mond en tonen weinig begrip voor elkaars standpunten. “Het verdient geen schoonheidsprijs”, zegt Klooster, die in zijn eerste vergadering als raadslid direct met een fel debat, waarin met name D66-er Rogier Krabbendam en de voorman van Hart voor Wassenaar, Henri Hendrickx elkaar flink in de haren zitten.


VVD-raadslid Niek Klooster in gesprek met verslaggever Robbert Beurse.

Herinrichting
“Ik wil dat we stoppen met elkaar zwart te maken. Dat we open staan voor elkaar”, zegt Klooster. De Wassenaarder zelf heeft zijn positie te danken aan een conflict over de positie van zijn voorganger Monique van Deursen, die een winkel in het centrum van Wassenaar runt. Andere partijen in de raad beschuldigden haar van belangenverstrengeling omdat ze voornemens was mee te stemmen over een voorstel van herinrichting van het Wassenaarse centrum. “Een besluit dat in eerste instantie bij het raadslid zelf en niet bij de anderen ligt.” Van Deursen besloot op te stappen.

Na het opstappen van Van Deursen raakte de Wassenaarse coalitie haar meerderheid in de raad kwijt, waarna de stemmen over het plan voor herinrichting van het Wassenaarse centrum staakten. Het besluit werd uitgesteld tot 16 januari 2024.

Blijven zitten
“Ik wilde zeggen ‘joh, trek het je niet aan, blijf gewoon zitten’. Maar je moet uiteindelijk zelf die afweging maken”, zegt Klooster over het vertrek van Van Deursen. “Ze zat er echt mee, en ze zit er nog steeds mee.” De partij heeft inmiddels formeel afscheid van het raadslid genomen. “En dat gaan we, waar iedereen van ‘onze club’ bij is nog eens doen”, belooft Klooster.

Burgemeester Leendert de Lange stelt tijdens de raadsvergadering voor om persoonlijk bij Van Deursen langs te gaan om haar te bedanken voor haar inzet in de gemeenteraad. Iedereen kan zich hierin vinden.

Klooster gaat zich, naast de voortrekkersrol in het verbeteren van de bestuurscultuur, de komende jaren ook inzetten op het gebied van ruimtelijke inrichting, zoals woningen en wegen. Ook daar hoopt hij de verhoudingen wat te ontdooien. “Ook hier botsen mensen vaak met elkaar. Als ik ook op dat gebied een verschil kan maken dan ben ik heel tevreden met mezelf.”

Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×