Het Stadskantoor aan de Bargelaan. (Foto: Chris de Waard)

Gemeente Leiden: ‘Eerste weken nieuw Omgevingsloket succesvol’

Op 1 januari is het nieuwe digitale loket voor het aanvragen van een omgevingsvergunning gestart. Dit ‘Omgevingsloket’ is onderdeel van de Omgevingswet die op die dag in heel Nederland van kracht werd en die alle wetten en regels bundelt die gelden voor de fysieke buitenruimte. Volgens de gemeente Leiden zijn de eerste twee weken van werken met het loket succesvol verlopen.

Eerder moest een inwoner of ondernemer bij verschillende overheden een vergunning aanvragen voor één en dezelfde activiteit. Zoals iets bouwen, een inrit aanleggen of een boom kappen. Bij het nieuwe Omgevingsloket kun je in één keer aan de hand van vragen van de gemeente, het Rijk, de provincie en het waterschap bekijken of je een vergunning nodig hebt. Vervolgens kun je, alweer aan de hand van vragen van de verschillende overheden, direct een omgevingsvergunning aanvragen. In het Omgevingsloket kun je ook zien welke regels er gelden en welke plannen er zijn in een wijk, buurt of straat.

“De integratie met het nieuwe loket functioneert goed”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “We hebben al vijftien conceptverzoeken, tien meldingen en vijftien vergunningaanvragen ontvangen. We hebben ook met succes de eerste aanvraag voor een omgevingsvergunning behandeld en goedgekeurd.”

‘Nog niet meteen op orde’
In december 2023 schreef wethouder Julius Terpstra (wonen, bouwen en welzijn) aan de gemeenteraad dat Leiden klaar was voor de start van de Omgevingswet en dat hij de inwerkingtreding ervan met vertrouwen tegemoet zag. Als doel van de nieuwe wet noemde hij dat gemeente, inwoners en ondernemers de fysieke leefomgeving meer in samenhang bekijken.

“Na de invoering van de Omgevingswet zijn we nog niet meteen op orde”, waarschuwde hij wel. “We zijn als het ware met een verbouwing bezig, terwijl de winkel open is. Hiervoor krijgen gemeenten tot en met 2032 de tijd.”

De gemeente Leiden organiseert presentaties voor bewoners en ondernemers die meer willen weten over het Omgevingsloket. De eerstvolgende zijn op donderdag 25 januari in het Stadskantoor aan de Bargelaan om 16.15, 17.15, 18.15 en 19.15 uur. Er worden dan een korte presentatie en demo getoond, gevolgd door de gelegenheid om zelf het Omgevingsloket te verkennen. Aanmelden kan via leiden2040@leiden.nl.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×