Frank Steenkamp wint brons op de 3.000 meter. (Foto en video: Addie de Moor)

Weer brons voor Leidse schaatsliefhebber Frank Steenkamp op bijzondere winterspelen

Hoogtestages en extra techniektrainingen moeten de vier jaar compenseren die schaatser Frank Steenkamp erbij heeft gekregen sinds zijn bronzen medailles tijdens vorige Winter World Master Games voor amateurs 30+. Hij komt net als toen uit in de leeftijdscategorie 65-70 jaar. En het levert op de drie kilometer meteen weer een bronzen medaille op.

“Meedoen is leuk, maar ik hoopte natuurlijk op een medaille,” zegt Steenkamp. “Het was hard ijs en volle zon, maar er stond ook een windje. Ik zag dat de tijden van anderen wat tegenvielen en veranderde op de valreep mijn richttijd van 4.58 naar net onder de 5.10. Daar moest ik rondjes van 40 en 41 voor rijden.”

Beter
Dat lukte en Steenkamp reed een tijd van 5.07, waarmee hij derde werd. “Het ging ook lekker en ik was bij de finish niet echt leeg. Dit belooft wat voor donderdag en vrijdag, want dan komen de langste afstanden en daar ben ik nog beter in.”

Vier jaar geleden was Steenkamp met net 65 jaar een van de jongsten in zijn categorie. Nu is het iets ongunstiger omdat hij nog net geen 70 is. “Maar vier jaar geleden werd ik derde achter twee mannen die op papier niet zo sterk leken.” Steenkamp is een liefhebber en noemt zich ook geen topsporter, al pakt hij het wel serieus aan. “Ik heb deze data al wel drie jaar geleden in mijn agenda geschreven.”

En er zijn er meer die er zo over denken. “We worden natuurlijk gemiddeld wat ouder en we blijven langer sporten,” zegt Steenkamp. “Ik kom hier weer veel bekende gezichten tegen. Ik doe dan schaatsen, maar er zijn hier allerlei wintersporten.”

Shorttrack
Ook uit de Leidse regio doen meer sporters mee, en met succes. Zoals Roos-Marie van Gerven die in het shorttracktoernooi een zilveren en twee bronzen medailles verdiende. Van Gerven komt uit in de categorie 45+ en schaatst bij de Leidse shorttrackvereniging IHCL. Ook de Stompwijkse huisarts Annemarie Juffermans-Van Haestregt (41) die eveneens bij IHCL traint deed mee. Individueel viel ze buiten de prijzen, maar in de relay pakte ze brons. Ronald de Graaf van IHCL doet aan zowel shorttrack als langebaanschaatsen mee.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met schaatsliefhebber Frank Steenkamp over de Winter World Master Games voor amateurs 30+.

Leidenaar Frank Steenkamp op het Italiaanse ijs.

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×