Meepraten over architectuur. Hier bij de Rijnlandse Architectuurprijs 2023. (Foto RAP)

Architectuurliefhebbers gezocht voor 'De 100 van RAP'

Rijnlands Architectuurplatform RAP organiseert al 25 jaar vanuit Leiden allerhande activiteiten. Daarmee willen ze een levendige discussie over stadsontwikkeling en architectuur stimuleren tussen bewoners en ontwikkelaars. Het RAP is een actie gestart om 100 vrienden te verzamelen die mee willen meepraten en meedenken over de stad en die de activiteiten van het RAP willen ondersteunen.

Kenmerkend voor het RAP is het regelmatig gehouden Stadscafé, waarbij experts en publiek zich een avond lang verdiepen in een actueel ruimtelijk thema. “Die gesprekken geven ons als architecten en stadsontwikkelaars inspiratie”, vertelt Krijn Tabbers bij het Sleutelstadprogramma Cultuur071. “Het is een misvatting dat het alleen de architecten zijn die bepalen hoe de stad er uit ziet”, vult medebestuurslid Marit Geluk aan. “Er zijn veel meer belangen en mensen die daar een rol bij spelen. Tussen al die partijen wil het RAP een brug slaan.”

Het RAP wil ook laten zien hoe hoog de kwaliteit van de architectuur in de regio is. Dat doen ze onder meer met de tweejaarlijkse Rijnlandse Architectuurprijs. Afgelopen jaar ging de juryprijs naar De Meelfabriek in Leiden en de publieksprijs naar Watertoren Bollenstreek in Hillegom. Twee projecten waarbij oude architectuur op bijzondere wijze een nieuwe functie en uitbreiding kregen.

“We werken ook samen met andere disciplines om mensen anders naar plekken in de stad te laten kijken”, Zegt Tabbers. “Zo onderzochten ze samen met Dance Company The Kitchen bewegingsstromen in Leiden in het project People flow. En we organiseerden ‘RAP en Route’ door het stationsgebied. Door daar onverwachte plekken te bezoeken zoals de oude vrouwengevangenis, waar dan muziek of theater was, ga je op een andere manier naar de mogelijkheden van de stad kijken.”

De ambitie van RAP is om op 15 februari honderd vrienden te hebben verzameld om dit soort projecten mee te beleven en mogelijk te blijven maken. “We nodigen vooral ook bewoners uit de regio uit. We zoeken die betrokkenheid.” Verduidelijkt Geluk. “En voor ons programma we willen ook weten: waar hebben zij behoefte aan?!” Op 15 februari houdt RAP vanaf 19.30 uur een startborrel met rondleiding voor ‘De 100 van RAP’ in de Meelfabriek.

Krijn Tabbers en Marit Geluk van architectuur platform RAP, vertellen over hun activiteiten en hun actie om vrienden te verzamelen: de 100 van RAP bij Cultuur071.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×