Kamerkoor Akkoord tijdens concert, januari 2023
Kamerkoor Akkoord tijdens een concert. (Foto: PR)

Kamerkoor Akkoord jubileert op 3 en 4 februari met Stabat Mater van Dvořák

Het Leidse Kamerkoor Akkoord viert in 2024 het 35-jarig bestaan met een grootse uitvoering van het Stabat Mater van Antonín Dvořák. Het Stabat Mater is een emotioneel en aangrijpend werk dat de doorbraak vormde van de Tsjechische componist. De compositie is voor koor, orkest en solisten en Kamerkoor Akkoord voert het tweemaal uit: op 3 februari in de Marekerk in Leiden en op 4 februari in de Dominicuskerk in Amsterdam.

In Cultuur071 vertellen koorleden Mieke van Baarsel en Frank Braakman over het naderende concert. “Er gaat een grote emotionele kracht uit van het werk”, vertelt Van Baarsel. “Het Stabat Mater is een oorspronkelijk middeleeuws gedicht dat door vele componisten op muziek is gezet. Het gaat over de universele menselijke emotie van een ouder die verdriet heeft om het verlies van haar kind. Dvořák schreef het in een periode dat drie van zijn kinderen stierven. De emotie van de rouwende vader klinkt door in de muziek.” Braakman vult aan: “De muziek grijpt je bij de strot, maar het is geen somber of zwaar stuk. Het is ook troostend. En door de afwisseling van solisten en koor blijft het boeien.”

Best groot
Kamerkoor Akkoord werkt voor dit jubileumconcert, het koor bestaat dit jaar 35 jaar, samen met het Amsterdamse koor Frascanti. “Onze dirigent Wim Dijkstra werkt veel samen met de dirigent van dat Amsterdamse koor, Alfrun Schmidt. Daardoor lag het voor de hand om samen met Frascanti dit concert te gaan geven”, vertelt Van Baarsel. “Ook het orkest dat ons begeleidt, het Nicolaas Consort, bestaat uit kennissen van onze dirigent.” “Door met twee koren te werken zijn we veel groter, wat past bij deze muziek. Wel 65 zangers, terwijl ons eigen koor uit ruim 30 zangers bestaat”, legt Braakman uit. Van Baarsel: “Voor een kamerkoor zijn we dus best groot.”

Divers repertoire
Kamerkoor Akkoord zingt heel divers repertoire. In de loop van die 35 jaar hebben ze bijvoorbeeld de Johannes Passion van Bach uitgevoerd en het Requiem van Fauré. Maar ook stonden ze afgelopen zomer tijdens de Monumentendagen bij het Utopa Weeshuis en zongen daar luchtige Engelse liedjes. “Dat was een welkome afleiding”, vertelt Van Baarsel. “We hebben een jaar aan het Stabat Mater van Dvořák gewerkt. Dan is het fijn om ook tussendoor wat anders te zingen.”

De solisten die op 3 en 4 februari meewerken aan het concert zijn van internationale klasse. “Het wordt echt heel erg mooi”, stellen Van Baarsel en Braakman. Een schitterende gelegenheid dus om in de grauwe maand februari te genieten van meeslepende muziek!

Op 3 februari start de uitvoering om 15.30 uur in de Marekerk (Lange Mare 48, Leiden) en op 4 februari om 15.30 uur in de Dominicuskerk (Spuistraat 12, Amsterdam).

Cultuur071: Mieke van Baarsel en Frank Braakman van Kamerkoor Akkoord zingen Dvořák.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×