(Foto: Leidse schatten)

Nieuwe podcastserie duikt in koloniale geschiedenis van Leiden

Hoe werd Leids laken populair in Afrika? Wat heeft een conservenfabriek in de wijk Transvaal te maken met Indonesië? En waarom werd een tropische plant uit de Hortus Botanicus in Suriname als wapen gebruikt? In de nieuwe podcastserie ‘Een Leidse erfenis’ gaan historici Fenna IJtsma en Mariska van der Veen op zoek naar een verleden dat zij nog niet kenden, een koloniale geschiedenis van Leiden.

In de podcast serie lopen IJstma en Van der Veen met kenners en stadsgenoten door Leiden. Ze stuiten op brieven van weesjongens die meevoeren met de VOC en de WIC, duiken ze in het archief van een Leidse lakenhandelaar die zijn handel in laken verruilde voor de handel in tot slaaf gemaakt en, staan ze voor de studentenhuizen van Indonesiërs die in verzet kwamen tegen de Nederlandse overheersing en zien ze een bijzonder object in het depot van Museum Boerhaave.

Op 26 januari is de eerste aflevering te beluisteren van de podcast die in samenwerking met de gemeente Leiden, Wereldmuseum en Historische Vereniging Oud Leiden wordt gemaakt. De afleveringen zijn te luisteren via de bekende podcastkanalen. Meer informatie is te vinden op @leidseschatten op Instagram. 

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×