Jong en oud zijn tegen flexwoningen op het Geestwoningpad. (Foto: Voorschotense Krant)

Voorschotens protest tegen flexwoningen op Geestwoningpad

De gemeente Voorschoten wil 120 flexwoningen bouwen om het nijpende woningtekort op korte termijn op te lossen. Zeven locaties worden op dit moment onderzocht waarvan één op het Geestwoningpad. Afgelopen zondag was er een protestactie van de omwonenden.

Ondanks de storm was de buurt uitgelopen. “Het leeft echt onder de bewoners”, zegt Marjan Osendorp uit de wijk. “De gemeente wil hier 33 flexwoningen bouwen maar die ruimte is er gewoon niet. Dat lijkt wel zo maar onder een groot deel van dit veld liggen hoogspanningskabels, daar mag niet op gebouwd worden. Wat over blijft, is gewoon te klein. Bovendien wordt dit veld ook gebruikt als noodlandingsplek voor traumahelikopters als er iets bij het station is gebeurd.”

Maar het allerbelangrijkste vind Osendorp toch wel de functie van het veld. “Hier spelen onze kinderen, er worden hutten gebouwd, gevoetbald en er is een speeltuintje waar ook de kinderen van de Regenboog in de zomer spelen. En hier komen we ook als bewoners gezellig bij elkaar. Dat valt straks allemaal weg en dan heb ik het nog niet eens over het verkeer. Met 33 extra woningen betekent dat ook meer parkeerplaatsen en we hebben er nu al niet genoeg. De wijk is daar gewoon niet op gebouwd. Natuurlijk realiseren we ons dat er woonruimte bij moet en die uitdaging wordt nog groter nu de spreidingswet is aangenomen. Wat komt er dan op ons af?” De bewoners zijn van plan in te spreken tijdens de raadscommissie Wonen, Ruimte en Groen op 8 februari. “We laten het er niet bij zitten.”

“Wij vinden dat er snel gebouwd moet worden, met name voor de sociale sector”, zegt Stan Dessens van de Vereniging tot Behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten (OGLV). “Flexwoningen kunnen een oplossing zijn. Er zijn nu zeven locaties en daar wordt onderzoek naar gedaan. We wachten de resultaten belangstellend af en hopen op een goede afweging. Maar dat er twee of drie locaties moeten komen, dat staat wel vast.”

Vrijwel alle politieke partijen waren aanwezig bij het protest. Jolien Schroot (D66) is wel voor de bouw. “Maar het is wel heel jammer dat de gemeente de inwoners niet heeft geïnformeerd over het proces. Nu moesten ze het in de krant lezen. Dat kan niet.”

Ook SP’er Erik Maassen is voor. “Wij pleiten al jaren voor meer sociale woningen maar dit is niet de beste plek. Het zit veel te dicht bij de huizen die er al staan en de wegen in de wijk zijn veel te smal. In 2012 is dit als natuurgebied opgenomen in het bestemmingsplan maar voor flexwoningen hoef je geen bestemmingsplan te wijzigen. Dat is gek. Er moet echt gekeken worden naar plekken die meer geschikt zijn zoals onder andere het Stationslaantje.”

Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×