Verdediger Duko Bos kan ook scoren voor ZZ Leiden. (Foto's: Marja van Tilburg)

Vermoeid Zorg en Zekerheid Leiden pakt winst tegen Basketbal Acadamie Limburg

Onderbemand en met een zwaar programma achter de kiezen in het bekertoernooi en de FIBA Europe Cup was ZZ Leiden kwetsbaar in de thuiswedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg. Maar de bezoekers uit Weert konden niet optimaal profiteren. ZZ Leiden won met acht punten verschil: 72-64.

“De wedstrijd verdiende geen schoonheidsprijs”, oordeelde coach Doug Spradley. “Ik ben blij dat we hebben gewonnen, maar niet met hoe we in de laatste minuten speelden.” Al roemde hij ook het samenspel van zijn ploeg en dat er steeds andere spelers opstaan die het team dragen. Ook speler Duko Bos beaamde dat er op het laatst wat slordig werd gespeeld. “Ik kijk verder wel met tevredenheid terug op de wedstrijd. Mijn rol is vooral verdedigend, ik hoef van de coach geen aanvalsacties te maken.”

Martin Hoekstra in gesprek met spelers Duko Bos, Roeland Schaftenaar en coach Doug Spradley van ZZ Leiden na wedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg.

Bos krijgt steeds meer minuten en dat heeft natuurlijk alles te maken met de smalle selectie vanwege het aantal blessures in de ploeg. Veel Leidse spelers beginnen zo langzamerhand op hun tandvlees te lopen. Zo moesten Marijn Ververs en Luuk van Bree weer 36 minuten spelen. Daar tegenover stond een fris Basketbal Academie Limburg (BAL), dat al enige tijd geen wedstrijd had gehad en zich in die tijd op deze wedstrijd kon richten.

“We zijn een goed op elkaar ingespeeld team”, zegt Roeland Schaftenaar die dertien punten scoorden. Maar ook hij noemt de smalle basis. “We hopen dat onze nieuwe forward Brock Gardner snel speelgerechtigd is, hij kan een heleboel brengen. Maar we hebben nog weinig met hem getraind omdat we veel wedstrijden hebben gespeeld.”

Ontbranden
Maar voor de rust blijft ZZ Leiden steeds op voorsprong al is die meestal minimaal. Bij de rust is de stand 31-29. Aan het begin van het derde kwart leek de wedstrijd te ontbranden. Met een aantal driepunters pakte de Leidse ploeg een voorsprong van zeven punten: 39-32. Niet voor lang, want drie minuten later was het gewoon weer gelijk: 44-44. Maar ook dit kwart sluit ZZ Leiden voordelig af met 54-49. Nadat BAL even op een 48-49 voorsprong had gestaan.

In het vierde kwart probeerde Leiden weg te lopen van BAL. Roeland Schaftenaar kwam scorend onder de borden door en Duko Bas had een lekkere driepunter. Toen Roeland Schaftenaar in de derde minuut van het vierde kwart een dunk verzilverde, vroeg de coach van BAL bij een stand van 61-54 om een time-out. Maar Leiden hield de druk erop en de stand kwam op 67-58. Het leek beslist.

Knoeien
Maar in plaats van de wedstrijd rustig uit te spelen, begon ZZ Leiden te knoeien. Er werd een paar keer balverlies geleden en in de laatste minuut werden ook nog eens drie vrije worpen gemist. Met vier rake vrije worpen en een steal gooide Tajion Jones uiteindelijk de wedstrijd in het slot: 72-64.

Woensdag speelt ZZ Leiden thuis tegen Itelyum Varese in de FIBA Europe Cup.