Rob Croonenberg en Arnold van der Capellen willen met Pangea Leiden statushouders helpen een eigen onderneming op te zetten. (Foto: Gerry van Bakel)

Pangea Leiden helpt ondernemende statushouders eigen bedrijf op te bouwen

Een leven opbouwen in een nieuw land valt niet mee. Ook ervaren ondernemers kunnen wel wat hulp gebruiken bij het vinden van hun weg in de Nederlandse wet- en regelgeving. Na Alkmaar wil Pangea Incubator ook Leiden veroveren. Zij bieden jaarlijks tien tot vijftien statushouders de kans hun droom waar te maken.

Rob Croonenberg van Pangea Leiden is op zoek naar kandidaten in Leiden. “Wij zijn op zoek naar nieuwkomers, vluchtelingen die inmiddels een verblijfsstatus hebben en een goed idee hebben voor een onderneming. Ons programma bestaat uit drie modules. Het begint met een opleiding, hoe werkt ondernemen in Nederland en hoe maak ik een plan. Daar staat vier maanden voor. Daarna gaan we dat plan uitvoeren.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Rob Croonenberg van Pangea Leiden.

Dat plan uitvoeren houdt in helpen met financiering krijgen bij de bank, huisvesting en klanten zoeken. “Dat duurt bij iedereen zo’n twaalf maanden, maar dat kan met nog eens twaalf maanden verlengd worden. Afhankelijk van wat iemand nodig heeft.”

Verdienen
Het type onderneming is heel gevarieerd en kan zijn een importbedrijf van dadels die hier verder verwerkt worden of juist een exportbedrijf. “Het zijn vaak mensen die in hun land van herkomst al een eigen bedrijf hadden of uit een omgeving komen met veel ondernemers. We verwachten wel dat iemand al een levensvatbaar idee heeft voor een onderneming, waar je ook geld mee kunt verdienen.”

Verder moeten kandidaten een basisniveau Nederlands hebben. En kunnen mensen ook vanuit een uitkering aan het programma meedoen. “We werken samen met de gemeente Leiden. Tijdens ons programma word je lid van de Pangea coöperatie zodat je met behoud van uitkering je bedrijf kan opbouwen. Als je genoeg omzet hebt opgebouwd ga je weer uit de coöperatie en schrijf je je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel.”

Aanmelden kan via de website van Pangea Leiden.

 

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×