Heeft Christopher Mulder (tweede van links) het monster gehoord? (Foto: PR)

Heeft Christopher uit Voorschoten het Monster van Loch Ness gevonden?

Hij is pas 18, maar zit nu al in zijn tweede jaar van The Dutch Filmers Academy in Amsterdam. Voor een schoolopdracht ging Voorschotenaar Christopher Mulder, samen met drie studiegenoten, naar Schotland om een documentaire te maken over het monster van Loch Ness en ze kregen meer dan ze hadden verwacht.

Al van jongs af aan was de oud-leerling van De Regenboog gefascineerd door films. “Samen met mijn broer maakten we korte films en keken veel naar bonusopnames van achter de schermen. Mijn broer koos een paar jaar geleden voor de Dutch Filmers Academy, een HBO-opleiding in Amsterdam en daar ben ik ook naar toe gegaan. Mijn idolen? Spielberg natuurlijk maar ook Chris Nolan, alhoewel mijn passie uitgaat naar het vak van producent.”

En dat was zijn taak bij het maken van de documentaire voor school. Mulder startte een crowdfundingactie en half januari reisde het team af. “In onze documentaire stellen we de vraag: moet de mythe van het monster in stand worden gehouden of niet? Jaarlijks komen er miljoenen toeristen op af, economisch natuurlijk razend interessant. Stel dat uit het officiële onderzoek dat nu gehouden wordt, blijkt dat het monster nooit heeft bestaan, blijven al die toeristen dan weg? Iedereen die we spraken, gelovers en niet-gelovers, waren het er over eens: de mythe moet in stand blijven. Dat antwoord hebben we dus.”

Onverklaarbaar gebrul
Ze spraken met talloze mensen, onder andere Nessiekenner Adrian Shine, kregen toegang tot oude opnamen, mochten filmen in het Loch Ness museum en gingen mee met een cruise over het Loch. Maar er was meer, want het team mocht ook een nachtje mee met de expert die het onderzoek heeft opgestart.

“Het onderwaterleven is ‘s nachts veel actiever, en samen met een expert van het onderzoek maakten we geluidsopnamen met een hydrophone. Wat we toen hoorden was echt bizar. Een soort gebrul wat zelfs onze expert nog nooit had gehoord. Die opnamen worden nu verder onderzocht in Schotland en zitten ook in onze documentaire. Voorlopig is het nog onverklaarbaar.”

De film gaat zo’n 25 minuten duren. “Voor school korten we het in tot 15 minuten. Nog voor de zomer wordt de film gepresenteerd aan alle sponsors, donateurs en deelnemers aan de crowdfundingactie”, zegt Mulder. De crowdfundingactie loopt overigens nog steeds op GoFundMe of via onderstaande QR-code. “En voor een kleine donatie kan iedereen het ‘monster’ zelf horen bij de première.”

Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×