Een van de werken van Fleur van den Berg. (Foto: Cor Klein)

Nieuwe tentoonstelling in Hooglandse Kamer

‘In between’ is de titel van de nieuwe tentoonstelling in de Hooglandse Kamer aan de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. De Leidse kunstenaar Fleur van den Berg toont diverse sculpturen en van de broers Khalid en Rachid Zerrou uit Leiden is papierkunst te zien.

De kunstwerken van Van den Berg laten een grote mate van variëteit zien, zowel in verschijningsvorm als in materiaalgebruik, van metaal en keramiek tot glas en textiel. Van den Berg vertelt bij Cultuur071 dat ze vaak experimenteert. “Ieder materiaal heeft een andere uitstraling, Ik gebruik het materiaal dat het beste uitdrukking geeft aan wat ik wil creëren.”

In haar beelden staan bijna altijd mensen centraal, waarbij de vraag ‘wat is het om mens te zijn’ domineert. “Het gaat over kracht en kwetsbaarheid, over macht tegenover onmacht en verbondenheid versus vervreemding. De liggende figuur die je aantreft in de eerste expositieruimte heb ik in samenwerking met leden van het Quiltersgilde gemaakt. Lapjes stof die de figuur als vleugeltjes omsluiten met daartussen min of meer verborgen handen. Het is geïnspireerd op mensen die tijdens de coronapandemie eenzaam in het ziekenhuis lagen en daar zonder hun dierbaren soms overleden. De vleugeltjes symboliseren het zweven tussen leven en dood, ‘in between’. De handen zijn de aandacht van de geliefden die niet aanwezig mochten zijn”.

Gevouwen papier
In het werk van de broers Khalid en Rachid Zerrou ontbreken menselijke figuren. Hun werk, gemaakt uit gevouwen papier, is strak en geometrisch. Kees Kranenburg, lid van de kunstcommissie van de Hooglandse Kamer, geeft aan dat ook in deze kunstwerken het thema ‘in between’ terug te vinden is. “De broers Zerrou zijn in Nederland opgegroeid als kinderen van Marokkaanse ouders die als gastarbeiders naar Nederland zijn gekomen. Wanneer ze hun familie in Marokko bezoeken zijn ze niet echt Marokkanen en in Nederland niet echt Nederlanders. Dat zie je ook in hun werk, de uit de Arabische wereld bekende mozaïeken in combinatie met strakke minimalistische westers esthetiek. Omdat het papierwerk driedimensionaal is, veranderen bij een wijziging van het licht de patronen. De werken vertonen daardoor een levendig beeld en zijn nooit statisch.”

De expositie ‘In between’ is te zien tot 5 mei, op woensdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur en vanaf april ook op vrijdagmiddag.

Cultuur071: Fleur van den Berg en Kees Kranenburg over tentoonstelling ‘in between’ in Hooglandse Kamer.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×