De gemeente Voorschoten heeft extra geld voor duurzaamheidsleningen. (Foto: Voorschotense Krant)

Voorschoten trekt zes ton extra uit duurzaamheidsleningen

Inwoners van Voorschoten die hun woning willen verduurzamen, kunnen weer een duurzaamheidslening afsluiten bij de gemeente. Dat kan voor maatregelen die energie besparen en duurzame energie opwekken, maar ook voor klimaatadaptatie zoals een groen dak. Voor die lening gelden gunstige voorwaarden. De gemeente trekt er 600.000 euro voor uit.

Woningeigenaren kunnen sinds 2020 zo’n duurzaamheidslening afsluiten. Door de grote belangstelling was het fonds echter al snel leeg. Door een nieuwe storting in het fonds kan de gemeente nu weer nieuwe aanvragen accepteren.

Zonnepanelen
“Veel inwoners gebruiken de lening voor zonnepanelen”, weet wethouder Hubert Schokker. “Hoewel die financieel meestal aantrekkelijk zijn, is de investering vaak een drempel om tot aanschaf over te gaan. Met de duurzaamheidlening verlagen we die drempel. Verder zien we dat de regeling steeds meer wordt gebruikt voor isolerende maatregelen of duurzame verwarming. Ook dat zijn belangrijke bijdragen op weg naar een duurzaam Voorschoten. Fijn dat we inwoners met deze duurzaamheidsleningen kunnen tegemoetkomen.”

Zeventig
Uitgaande van een gemiddelde lening van 9.000 euro kan de gemeente ongeveer zeventig leningen verstrekken. Leningen tot 7.500 euro moeten binnen tien jaar worden terugbetaald. Voor leningen boven dat bedrag geldt een termijn van vijftien jaar. De maximale lening is 25.000 euro en het minimumbedrag waarvoor inwoners bij de gemeente kunnen aankloppen, bedraagt 2.500 euro. Inwoners kunnen de lening aanvragen via www.duurzaambouwloket.nl/subsidie-financieringsregeling/196.

Warmtefonds
Voor inwoners met een verzamelinkomen tot 60.000 euro per jaar is het gunstiger om een energiebespaarlening af te sluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Dan geldt namelijk een rentetarief van 0 procent. Het Nationaal Warmtefonds werkt in opdracht van de Rijksoverheid. Meer informatie over die regeling staat op www.warmtefonds.nl/particulieren.

Meer duurzame initiatieven zijn te vinden op www.voorschotenvoorduurzaamheid.nl, het platform waar inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers duurzame initiatieven plaatsen en nieuws daarover delen.

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×