Het aantal inbraken in Voorschoten is vorig jaar verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. (Foto: politie.nl)

Aantal woninginbraken in Voorschoten in 2023 verdubbeld

Het dievengilde heeft Voorschoten al een aantal maanden in het vizier. Onlangs kwamen de cijfers in een landelijke krant naar buiten: 62 woninginbraken in 2023 ten opzichte van 29 in het jaar ervoor. Aanleiding voor de VVD om vragen te stellen en ook het CDA vroeg er aandacht voor tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag.

In de beantwoording van de vragen erkende de gemeente dat het aantal inbraken eind 2023 begin 2024, inderdaad flink is gestegen. Volgens de politie is een aantal inbrekers actief in het dorp. Op 11 januari is een verdachte opgepakt die alleen al voor een stijging van het aantal inbraken zorgde. De politie verwacht daarom nu een afname van het aantal inbraken maar wil verder geen mededelingen omdat het onderzoek nog loopt.

De inbraak op 22 januari bij juwelier Florentijn aan de Schoolstraat zorgde voor veel onrust in het dorp. En afgelopen zondag was het raak in de Krimwijk II ofwel Park Allemansgeest. Deze verdachte is inmiddels ook opgepakt, zo meldt de politie. Deze persoon wordt vervolgd.

De problemen spelen zich met name af in ‘buurten waar goederen van meer dan geringe waarde, zoals geld en sieraden te verwachten zijn, en waar er ‘gelegenheid’ is’’, aldus de gemeente. “Het heeft vooral te maken of er goede verlichting is, gekeurd hang- en sluitwerk en de vraag of bewoners zichtbaar afwezig zijn.” Iets waar burgemeester Stemerdink als portefeuillehouder tijdens de raadsvergadering nog eens op hamerde en wat ook tijdens het Donkere Dagen Offensief goed duidelijk werd. In december en januari is er door boa’s gesurveilleerd. Bij woningen waar tuinen, schuren en zelfs achterdeuren niet afgesloten waren, is met de bewoners gesproken.

“Moeten de inwoners zich meer dan voorheen zorgen maken over de ontwikkeling van de inbraken”, vroeg CDA-raadslid Cees Bremmer. Dat is volgens de burgemeester niet zo. “Het is een golfbeweging, maar wel een duidelijk teken om alert te zijn op beveiliging van de eigen woning. Dus zorg voor goed hang- en sluitwerk en zorg dat alles ook is afgesloten.”

Dat was voor Bram Reinke van de VVD wat te kort door de bocht. “Het stuit me tegen de borst, dat er alleen op de verantwoordelijkheid van de inwoners gewezen wordt. Als je de dupe bent van een inbraak, is dat verschrikkelijk. Je kunt niet zomaar zeggen: eigen schuld.” Hij pleitte voor meer verlichting, camera’s, meer surveillance en stimulering van wijkteams. “Dat is een publieke taak.” Maar daar ging de burgemeester niet in mee. “De politie werkt met man en macht en ook vanuit de gemeente worden inwoners van alle kanten gewaarschuwd.” Ze wees wel op een raadsbreed aangenomen motie die D66 vorig jaar indiende voor het instellen van wijkteams. “Daar zijn we mee bezig.”

112 Sleutelstad Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×