DIOK-speelsters Mariet Luijken en Senne Hoog behaalden met nationale team een monsterzege op Zweden 59-0. (Foto: Gerry van Bakel)

Rugbyclub DIOK is hofleverancier Nederlands vrouwenteam tegen Zweden

Het Nederlands vrouwenteam heeft de rugbyinterland tegen Zweden ruimschoots gewonnen. De Leidse rugbyclub DIOK is bij de vrouwen hofleverancier van het nationale team. Bondscoach Sylke Haverkorn had zeven speelsters uit de Sleutelstad meegenomen naar Amsterdam waar de wedstrijd tegen Zweden afgelopen weekend op het programma stond.

“We hebben keihard gewerkt en heel goed gepresteerd”, zegt Mariet Luijken van DIOK met gepaste trots als ze terugblikt op de interland tegen Zweden. Nederland won met 59-0. En de laatste punten kwamen op naam van Luijken. Clubgenoot Senne Hoog is het ermee eens. “We hebben goed verdedigd en goed gescoord.”

Dik
“We hadden al eerder van Zweden gewonnen, maar niet zo dik als nu”, zegt Luijken. De 20-jarige Luijken speelt op de flanker. “Lekker veel tackelen en soms mee met de lijnspeelsters.” Dat zijn degene die de bal over de achterlijn moeten brengen om een try te scoren. De 18-jarige Hoog heeft nog niet echt een vaste positie en speelt pas sinds dit jaar bij het Nederlands team. “Ik zwem nog een beetje rond.”

“We hadden dit resultaat niet echt verwacht”, zegt Luijken. “Maar we hadden goed getraind samen en in de wedstrijd liep het heel goed. Het werd nog wel een paar keer spannend. We moesten deze wedstrijd ook wel winnen, maar dat het zo goed zou gaan, had ik niet durven dromen.” Als kers op de taart werd ploeggenoot Isa Prins gekozen tot ‘Woman of the Match’.

WK
Deze interland tegen Zweden is er een in een serie poulewedstrijden die uiteindelijk een ticket voor het WK in 2025 in Engeland moet opleveren. Nederland zit in een poule met Spanje, Colombia, Portugal en Zweden. De nummers 1 en 2 mogen naar het WK. “Dat zou voor het eerst in lange tijd zijn dat een Nederlands vrouwenrugbyteam daaraan meedoet”, zegt Hoog. In 1998 werd het Nederlands vrouwenteam 13e op het WK rugby. Ook toen speelde er iemand van DIOK mee: Mieke Arkesteijn.

Mannen
De Nederlandse mannen hadden het eerder op de dag een stuk lastiger tegen Spanje. Vooral in de eerste helft kwamen de Spanjaarden veel meer tot scoren. Nederland maakte in de tweede helft veel goed, maar miste op het laatst een schot op doel. “Het was heel spannend”, zegt Luijken. “Wij konden helaas niet alles live meekijken omdat we zelf moesten spelen. Ze kregen op het laatst wel een penalty, maar die werd gemist. Het waaide ook heel erg hard.” Ook in dat team speelde een DIOK-speler mee: Mees van Oord. Zaterdag 10 februari spelen de mannen uit tegen Georgië en een week later op zondag 18 februari thuis tegen Duitsland.

Competitie
Komend weekend keren de vrouwen van DIOK terug naar het Amsterdamse stadion de Eendracht, waar dan de competitiewedstrijd tegen AAC op het menu staat. DIOK staat nog altijd ongeslagen bovenaan de ranglijst, maar Luijken en Hoog weten dat ze moeten blijven presteren om die positie vast te houden en de finale te halen. “Wat je meeneemt uit zo’n interlandwedstrijd is de goede ervaring”, zegt Hoog. “We stonden daar natuurlijk met het halve DIOK-team op het veld.”

Luijken vindt het lastig te vergelijken. “Het niveau van de interlandwedstrijden is zo anders dan het clubniveau in Nederland. Eerder dit seizoen hebben we natuurlijk al gewonnen van AAC, maar dat was voor hun echt de eerste wedstrijd, terwijl wij al wat oefenwedstrijden hadden gespeeld. Dus ik verwacht dat Amsterdam echt beter zal zijn zondag.”

Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Mariet Luijken en Senne Hoog van DIOK over de interland tegen Zweden en de clubcompetitie.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×