Catelijne Nater van Antea Group bij de ontdekte waterput in Berkheide. (Foto: Gemeente Wassenaar)

Archeologen vinden waterwinning uit de middeleeuwen in Wassenaar

Drinkwaterbedrijf Dunea heeft in Wassenaar een unieke vondst gedaan tijdens werkzaamheden in Berkheide. Daar werden de restanten ontdekt van een boerderij met waterput en  een haardplaats. Het gaat om de oudste waterwinning in de gemeente Wassenaar tot nu toe. Waarschijnlijk uit de vroege middeleeuwen.

Archeologen van de Antea Group hebben de waterwinning in het grote duingebied Berkheide ontdekt. De restanten werden op vier meter afstand van een vroegere duintop gevonden. In een diepe laag van de bodem werden verkleuringen van het zand en enkele scherven van aardewerk aangetroffen. “Dit is heel bijzonder. In Wassenaar hebben we nog niet eerder een huisplaats uit deze tijd gevonden”, zegt archeoloog Jorinde Vroeijenstijn van gemeente Wassenaar.

De scherven en restanten worden nu onderzocht waarna, ze naar een depot worden gebracht. De datering wordt dan nader bekeken en ook wordt de vondst gefotografeerd en gedocumenteerd. De Wassenaarse wethouder Ronald Zoutendijk (Cultuur en Welzijn) is enthousiast over de bijzondere archeologische vondst: “De ontdekking toont ook de meerwaarde aan van de goede samenwerking tussen de gemeente, drinkwaterbedrijf Dunea, archeologen van de Antea Group en de civiele aannemer. Hiermee wordt een mooi puzzelstukje toegevoegd aan het verhaal van Wassenaar.”

  • Catelijne Nater van Antea Group bij markeringen
    Catelijne Nater van Antea Group bij markeringen
  • Catelijne Nater van Antea Group bij waterput
    Catelijne Nater van Antea Group bij waterput

 

 

Cultuur Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×