(Foto: Marleen Hogendoorn)

Koken zonder dieren: Gesmashte broccoli met een lekker sausje

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van Marleen Hogendoorn. “Broccoli kun je koken of roerbakken, maar smashen is ook heel lekker.”

“We zijn gewend om broccoli te koken of roerbakken, maar smashen en dan roosteren in de oven is ook heel lekker. En gezond natuurlijk.”

Ingrediënten:
1 broccoli
Handje vegan kaas (met cheddar smaak is lekker)
Zout

Voor de saus:
2 blikjes limabonen
Een eetlepel tahini
een theelepel harissa
Zout
Een snuf nooch of edelgistvlokken (dit zorgt voor een kaas-achtige smaak)

Bereiding:
Snijd de broccoli in roosjes, zoals dat zo mooi heet. Kook ze in de pan gaar. Verhit de oven op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg daar de stukjes gekookte broccoli op. Dan komt het leukste deel: smash (oftewel: plet) ze stuk voor stuk met de achterkant van een dik glas. Besprenkel met olijfolie of een andere olie die je graag gebruikt. Dan de peper en zout en de vegan kaas. Bak in een minuutje of 10 a 15 goudbruin.

Een saus met limabonen erbij maakt dit gerecht extra lekker. Daar kun je de gesmashte ‘brocjes’ in dippen. Het smaakt een beetje naar humus en zit vol proteïnen.

Doe de twee blikjes limabonen in de nutribullet (of wat voor apparaat je zelf gebruikt), ook het water uit het blik mag erbij. Vervolgens alle andere ingrediënten en mixen maar. Gooi de saus in een schaal, en je bent klaar. Eet met smaak.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×