Met de petitie wordt gevraagd om meer maatregelen om de verkeersveiligheid rondom de school te verbeteren. (Video: Brigit Disseldorp)

Oversteekcoaches Daltonschool overhandigen petitie voor veiliger verkeer

De vrijwillige oversteekcoaches van Daltonschool De Leeuwerik in Leiderdorp hebben donderdagmiddag een petitie met 330 handtekeningen overhandigd aan verkeerswethouder Gebke van Gaal. Ze vragen daarmee om meer maatregelen om de verkeersveiligheid rondom de basisschool te verbeteren.

De oversteekcoaches zijn een initiatief van Niels Nieuwenburg, vader van twee leerlingen van De Leeuwerik. Hij maakt zich al lange tijd zorgen over de onoverzichtelijke en gevaarlijke situatie bij de Van Poelgeestlaan, waar het zebrapad vlakbij de school ligt. Het verkeersincident in maart 2023 op de Rietschans in Leiderdorp, waarbij een 12-jarige jongen om het leven kwam, gaf hem het laatste zetje om in actie te komen.

Uitgescholden
Nieuwenburg startte met het werven van vrijwilligers, veelal (groot)ouders van leerlingen, die twintig minuten vóór en direct ná schooltijd de kinderen begeleiden bij het oversteken op de drie zebrapaden rondom De Leeuwerik. Ze zijn begonnen met een pilot van zes weken, van 8 januari tot 16 februari. De coaches, gehuld in fluorescerende gele hesjes, remmen het verkeer  af, zodat de kinderen veilig kunnen oversteken.

Uit een enquête blijkt dat de oversteekcoaches zich regelmatig onveilig voelen. Ze worden bijvoorbeeld uitgescholden door automobilisten. Daarom krijgt de pilot nu ook geen vervolg.

Cursus verkeersbrigadier
Donderdagmiddag kwam wethouder Van Gaal speciaal naar de school om de petitie in ontvangst te nemen. Ze kreeg daarbij ook een telefoontje van de politie, die bereid is om cursussen verkeersbrigadier te geven voor zeker twintig personen. Nieuwenburg liet weten dat hij er vertrouwen in heeft dat hij dat wel voor elkaar krijgt. Zo staan de oversteekcoaches hopelijk begin maart als volwaardig verkeersbrigadier op de zebra’s.

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×