Bij Tussen Kunst en Kitsch werd het schilderij belangstellend bekeken maar antwoorden zijn er (nog) niet. (Foto: AVROTROS)

Uniek schilderij verbijstert expert Tussen Kunst en Kitsch

Het schilderij dat de Voorschotense Lisette meenam naar de opnamedag ‘Tussen Kunst en Kitsch’ verbijsterde kunstexpert Jan-Willem Hoogsteder van het televisieprogramma. “Ik heb dit nog nooit gezien”, zei hij. Het ongesigneerde schilderij is zeker uit de 17e eeuw maar meer antwoorden kreeg Lisette niet. Dat kan nog komen, want Hoogsteder vroeg de kijkers om te helpen dit kunsthistorisch raadsel op te lossen.

Lisette stuurde al eerder een foto in naar de redactie van het programma en werd uitgenodigd. “Het schilderij komt uit mijn moeders familie en hing tot voor kort in mijn ouderlijk huis in Voorschoten. Niemand wist wat er nou precies werd afgebeeld maar persoonlijk was ik vooral geïnteresseerd in waar het geschilderd was.” Ook dat is niet bekend. Hoogsteder vermoedt dat het een fantasiestad was. De schilder is eveneens onbekend. “Het is redelijk goed geschilderd, maar het kan beter”, aldus de kunsthistoricus die gespecialiseerd is in schilderijen uit Nederland en Vlaanderen uit de 16e, 17e en 18e eeuw.

Op het schilderij zijn huizen, water, boten en mannen te zien. Tussen twee boten is een touw gespannen waar een man aan hangt die iets probeert te pakken. “Het zou een oefening kunnen zijn van mariniers, maar ook een spel, een Te land, ter zee en in de lucht uit de 17e eeuw. Dus een kruising tussen vermaak en een wedstrijd”, aldus Hoogsteder.

Volgens de reacties op facebookpagina van het programma zou het gaan om het oud-Hollandse spel ‘palingtrekken’. Een zogenaamd kwelspel met een levende paling. In 1886 werd dit wrede volksvermaak verboden. Dat leidde tot het zogenaamde palingoproer in Amsterdam waarbij 26 doden vielen. Het schilderij is overigens niet in Amsterdam gemaakt. Volgens de reacties zou het gaat om de Belgische stad Temse aan de Schelde. De schilder blijft vooralsnog dus onbekend, maar als dat achterhaald kan worden, is het kunstwerk misschien wel zo’n  10.000,- waard, aldus de expert die de waarde zonder de extra informatie op zo’n 1.000 euro schat.

Voor Lisette maakt dat geld niet zoveel uit. Ze heeft gewoon een geweldige dag gehad in het Cobra-museum in Amstelveen. “Frits Sissing is een aardige man. Verder vind ik het gewoon ontzettend leuk dat heel Nederland meedenkt over een schilderij uit mijn familie.” Ze heeft nog geen plek aan de muur thuis vrij gemaakt. “Ik ben er niet zo weg van, maar het zou fantastisch zijn als het in een museum komt te hangen.”

Zowel Lisette als het tv-programma hopen dus op concrete aanwijzingen vanuit het publiek. Dus als iemand uit Voorschoten of daarbuiten een idee heeft, zijn reacties zeer welkom. Het schilderij van dichtbij bekijken kan op de site van Tussen Kunst en Kitsch.

Cultuur Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×