Op deze plek aan het Ammonslaantje is ruimte voor een extra woonhuis. (Bron: Google Maps)

Wethouder krijgt weinig steun voor bouwplannen: 'Waarom per se aan het Ammonslaantje?'

De fracties in de Wassenaarse gemeenteraad komen er maar niet uit. Maandag stond de vraag of er op het stukje grond naast Ammonslaantje 39 een huis gebouwd mag worden wederom op de agenda van de commissie Fysieke Leefomgeving. De ontwerpvisie van wethouder Wim Koetsier kon rekenen op een flink vragenvuur, waarbij de hoofdvraag ‘waarom?’ bleek te zijn.

Al jaren willen de bewoners van Ammonslaantje 39 het grasveld tussen hun huis en dat van de buren op nummer 41 verkopen aan een partij die er een woonhuis neer wil zetten. De gemeente ging in eerste instantie akkoord en paste het bestemmingsplan aan zodat er gebouwd mag worden. Buurtbewoners, die tegen de bouw van een huis in het groene gebied zijn, stapten echter naar de Raad van State. Die partij beoordeelde dat de gemeente Wassenaar onvoldoende heeft onderbouwd waarom er op die plek gebouwd zou mogen worden en draaide de wijziging terug.

Wethouder Wim Koetsier over de ontwerpvisie Ammonslaantje 49.

Nogmaals
De kwestie speelt al sinds 2014. De huidige wethouder, Wim Koetsier, erfde het dossier van zijn voorganger en vindt dat het college haar verantwoordelijkheid moet nemen en de aanvraag, dit maal voldoende onderbouwd, nogmaals aan gemeenteraad moet voorleggen. De meeste fracties in de gemeenteraad, die sinds dit dossier loopt behoorlijk van samenstelling is veranderd, snappen niet waarom hij de aanvraag opnieuw aan hen voorlegt.

Teruggefloten
“Wij zijn tegen bebouwing. Waarom per se bouwen aan het Ammonslaantje? Waarom moet daar een huis komen? U bent teruggefloten, waarom gaan we hiermee door?”, zegt Marianne Wuite van D66 Wassenaar. “Er is een duidelijke uitspraak van de Raad van State. Zij vragen u niet om met een nieuw plan te komen. Dat initiatief komt van u”, vult Henri Hendrickx van Hart voor Wassenaar aan. Fractievoorzitter Ben Paulides van Democratische Liberalen Wassenaar (DLW) doet er nog een schepje bovenop en stelt dat ‘dit slechte stuk’ direct van de agenda moet.

Groene Zone
DLW vraagt zich bovendien af wat goedkeuring van de visie zou betekenen voor de rest van de Groene Zone in Wassenaar. “Gaan we dan toestaan dat er verdichting plaatsvindt in het groen? En wat betekent dat voor de rest van de gemeente?”, zegt Paulides. Ook de GroenLinks-fractie wil niet dat er gebouwd kan worden in dit gebied. “Het schuurt aan tegen het programma Groene Zone. Waarom zouden we hier aan meewerken?”, zegt Susanne van Eps-Habibe. Afsluitend spreekt Wuite ook nog haar zorgen uit over de mogelijke precedentwerking die goedkeuring van de visie tot gevolg kan hebben. “In Wassenaar staan veel huizen met een grote tuin. Als we dit goedkeuren zetten we de deur open voor een verdere ‘verstening’ van onze gemeente”, stelt ze.

Mogelijkheden
Koetsier beantwoordt de vele vragen zorgvuldig, maar het lukt hem niet om de partijen van gedachten te doen veranderen. “Er is behoefte aan extra huizenbouw. We zien hier, binnen de gestelde kaders, mogelijkheden om een bouwaanvraag goed te keuren. Wij vinden dat we dat dan, voorzien van een goede onderbouwing, moeten doen”, legt hij uit.

Om precedentwerking maakt de wethouder zich geen zorgen. “Er zijn in deze zone nog twee vergelijkbare plekken. Die staan ook in de ontwerpvisie. Voor die locaties zou inderdaad kunnen gelden dat er, wanneer de huidige aanvraag goedgekeurd wordt, dit gevolgen heeft. Maar dit betekent verder niets voor de rest van Wassenaar.”

In de raadsvergadering van dinsdagavond 27 februari wordt een besluit genomen over de ontwerpvisie voor het Ammonslaantje naast 39.


Op deze plek zou een huis gebouwd kunnen worden. (Bron: Gemeente Wassenaar).

Maatschappij Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×