'Challenge' van Cea Maat, in Februari 2024 te zien bij Galerie Zône. (Afbeelding: Galerie Zône)

Kunst en ambacht gaan hand in hand bij Galerie Zône

Elke maand exposeert een andere kunstenaar in Galerie Zône. Deze februari is er het gelaagde grafische werk van Cea Maat te zien. Ze vertelt bij Sleutelstad Cultuur: “Als ik op reis ben fotografeer ik overal vrouwen. Ik vang momenten van iemands leven. Die momenten combineer ik tot composities. En die moeten power hebben. Mensen maken veel mee en dat wil ik zichtbaar maken.”

Opvallend aan het werk van Maat is de manier waarop ze kleur toevoegt aan haar zwart-wit fotografie. “Ik gebruik allerhande druktechnieken om lagen kleur en vormen aan te brengen.” Maat geniet ook zelf van het drukken in verschillende lagen en van wat dat oplevert. “Elke keer als je een papier onder de pers uit haalt en de afdruk ziet… dan denk je wow.”

  • Werk van Cea Maat, in Februari 2024 te zien in Galerie Zône
    Werk van Cea Maat, in Februari 2024 te zien in Galerie Zône
  • Reflectie van Cea Maat
    Reflectie van Cea Maat
  • Frida van der Poel aan het werk
    Frida van der Poel aan het werk
  • De iconische stoel van Frida van der Poel
    De iconische stoel van Frida van der Poel
  • Meubel Ovivat van Frida van der Poel
    Meubel Ovivat van Frida van der Poel

Dat ‘zelf maken’ past helemaal bij Galerie Zône, waar naast de wisselende exposities altijd het ambachtelijke werk wordt gepresenteerd dat gemaakt is door de leden van het collectief achter deze galerie. “Er was in 1990 geen galerie voor toegepaste kunst”, vertelt Frida van der Poel, meubelontwerper en maker, en medeoprichter van de galerie. “We wilden een plek waar je als maker je werk kon laten zien.” Want dat is wat de elf ontwerpers van de galerie verbindt: ze maken alles zelf. “En het is ook nodig. Een maker verdient nooit zo veel. Het geld blijft meestal ergens anders hangen. Niet bij ons. Bij ons gaat alles naar de makers.”

Galerie Zône is ook op zoek naar nieuwe leden, meldt Van der Poel. “We hebben nu meubels, sieraden, lampen, kleding, tassen, keramiek en meer. Maar onze groep makers is door de jaren steeds in verandering. En we zouden graag nieuwe glasontwerpers en meubelmakers aan onze groep toevoegen.”

Dat ambacht en kunst hier hand in hand gaan blijkt wel uit de tentoonstelling met werk van Cea Maat. Deze is in Galerie Zône tot 29 februari te zien. Op 28 februari is de kunstenaar ook zelf in de galerie aanwezig van 15.00 tot 17.00 uur.

 

Deel 1: Cea Maat vertelt over de tentoonstelling van haar werk bij Galerie Zône. Frida van der Poel vertelt over de filosofie achter deze Galerie bij Sleutelstad Cultuur.

Dat ambacht en kunst bij Zône hand in hand gaan blijkt wel uit het feit dat de meubels van Van der Poel ook in musea te zien zijn. Binnenkort zelfs als kunstwerk in ‘De Aanschouw’, de kleinste galerie van Rotterdam, waar dankzij kunstenaar Lenny Waasdorp in Maart ook het werk van de Leidse kunstenaars Astrid Vlasman en Petra Nicole te zien zal zijn.

Deel 2: Frida van der Poel vertelt over het ontstaan van haar meubels en de expositie van haar werk. Lenny Waasdorp vertelt over 3 korte exopsities van Leids werk in Rotterdam, bij Sleutelstad Cultuur.

 

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×