Coach Doug Spradley spreekt zijn team toe. (Foto: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden geeft niet thuis in Leeuwarden: 101-82 voor LWD Basket

Zorg en Zekerheid Leiden heeft op de slotdag van de nationale fase van de BNXT League de vierde nederlaag van het seizoen geleden. LWD Basket zorgde voor de hoogste tegenscore van de Leidse ploeg dit seizoen, namelijk 101 punten. Omdat de Leidse aanval het lastig had en vooral veel vrije worpen miste (7 van de 13) bleef LWD Basket vanaf de vierde minuut voor rust constant op voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden ging zo ten onder: 101-82.

Eigenlijk waren in het eerste kwart de contouren van deze avond al zichtbaar. Zorg en Zekerheid Leiden slaagde er niet in om LWD Basket van zich af te schudden en moest constant in de achtervolging. Dunks van Tajion Jones en Luuk van Bree zorgden nog voor wat Leids vuurwerk, maar aan de andere kant slaagden de lange Leidse mannen er niet in om James Moors (22 punten, waarvan 15 voor rust) af te stoppen.

Ook de foutenlast speelde Zorg en Zekerheid Leiden parten. Marijn Ververs bleef voor rust een poosje op de bank met twee persoonlijke fouten. Tajion Jones liep in het begin van het vierde kwart zijn vierde persoonlijke fout op. Lucas Kruithof haalde het einde van de wedstrijd helemaal niet. Met nog 6’23 te gaan was zijn strafkaart vol en kon hij gaan zitten.

Toch had er nog iets in kunnen zitten. Een kleine drie minuten voor tijd was het verschil slechts 11 punten, nadat het al 14 was geweest. Vanaf dat moment moest Zorg en Zekerheid Leiden gehaast te werk gaan, maar verder dan een dunk van Roeland Schaftenaar niet. Met een 101-82 nederlaag kon Zorg en Zekerheid Leiden aan de terugreis naar de Sleutelstad beginnen.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden ligt de competitie stil tot 2 maart, wanneer de Elite Gold van start gaat. Luuk van Bree en Marijn Ververs mogen zich de komende periode vervoegen bij de Orange Lions, die twee kwalificatiewedstrijden voor EuroBasket 2025 gaan afwerken.