Wethouder Julius Terpstra kijkt en luistert aandachtig naar directeur Danny Wijnbelt van De Sleutels. (Foto: Roeland van Wely)

Raadsleden verbijsterd over toestand woningen Prinsessenbuurt

Leidse gemeenteraadsleden reageerden donderdagavond verbijsterd op de insprekers die vertelden over de staat van enkele sociale huurwoningen in de Prinsessenbuurt. Bewoners van de 140 huizen die De Sleutels wil slopen en vervangen door nieuwbouw, spraken op het stadhuis over lekkages, schimmel en andere problemen die maar niet opgelost worden.

“Wij zullen de huizen onderhouden zoals het hoort”, verklaarde directeur van De Sleutels, Danny Wijnbelt, tegenover de raadsleden. Hij roept huurders op om de onderhoudsklachten te melden. “Niet altijd gebeurt dat.” Wat voor woningbouwvereniging De Sleutels echter lastig te verklaren is: Waarom zijn de afgelopen decennia niet alle woningen uit de jaren vijftig structureel beter onderhouden?

https://soundcloud.com/sleutelstad/2024-02-15-tijs-vos-en-tobias-sandoval-garcia-over-prinsessenbuurt
Reacties Thijs Vos en Tobias Sandoval Garcia over insprekers Prinsessenbuurt.

“Het reguliere onderhoud is gebeurd, zoals schilderwerk en het oplossen van lekkages”, aldus Wijnbelt. “Echte verbeteringen aan de woningen om te zorgen dat ze voldoen aan de huidige eisen zijn daarentegen nooit doorgevoerd.” Bewoners verklaarden echter dat woningen niet geverfd zijn en de benodigde door bewoners gemelde reparaties regelmatig niet worden gedaan. Ook zou een deel in zeer slechte staat verkeren.

De vraag van raadslid Ton Rovers van de SP waarom andere vergelijkbare woningen in de buurt in een betere staat zijn, waardoor ze niet gesloopt hoefden te worden maar recent zijn gerenoveerd, kon Wijnbelt niet beantwoorden: “Dat is een goede vraag, maar ik weet oprecht het antwoord niet.” Het was misschien een eerlijk antwoord, maar het riep wel weer argwaan op bij de toch al achterdochtige bewoners. Zij hebben het gevoel dat hun woningen door De Sleutels bewust niet goed zijn onderhouden.

Geschrokken
“Ik ben eigenlijk heel erg geschrokken van de verhalen die we hebben gehoord van de huurders”, vertelt Thijs Vos van Partij Sleutelstad. “Het onderhoud is blijkbaar jaren niet gedaan. Ik zoek naar een verklaring. Dat De Sleutels geen verklaring heeft voor de verwaarlozing, is pijnlijk.” “Ik ben best wel geschrokken toen ik een aantal woningen in de Prinsessenbuurt zag”, zegt Tobias Sandoval Garcia van het CDA. “De problemen worden niet overal opgelost door De Sleutels. Dan vraag je je wel af hoe dat komt.”

Sandoval Garcia roept wethouder Julius Terpstra op om met De Sleutels in gesprek te gaan om ervoor te zorgen dat bewoners van woningen die gesloopt dreigen te worden, geen huurverhoging krijgen: “Als je in een woning woont in een slechte staat, dan lijkt het me niet heel eerlijk – om het zachtjes uit te drukken – om dan de huren te gaan verhogen.”

Toekomst
Dat veel van de 140 woningen die De Sleutels in de Prinsessenbuurt wil slopen in een dusdanige slechte staat zijn dat veel van de bewoners blij zijn dat ze gesloopt worden, en anderen juist woedend over het feit dat ze zo zijn verwaarloosd, zorgde ervoor dat afgelopen donderdag vooralsnog een belangrijke vraag over de toekomst van de wijk nauwelijks inbeeld kwam: wat betekent het voor de buurt wanneer de eengezinswoningen worden vervangen door drie keer zoveel woningen?

Op 21 maart vergaderen de raadsleden inhoudelijk verder over het plan om maximaal 425 woningen nieuw te bouwen in de wijk. Mogelijk krijgen de bewoners dan ook meer zicht op wat de nieuwbouw betekent voor de door hen zo gewaardeerde sociale cohesie en sfeer in de wijk. Voor woningbouwvereniging De Sleutels lijkt er vooralsnog een taak te liggen om het vertrouwen van bewoners, maar ook raadsleden, terug te winnen.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Schimmel in woningen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×