De Boekenzolder. (Foto: Cor Klein)

De Boekenzolder: een schatkamer vol gratis boeken

Het is gevestigd in een anoniem bedrijfspand op het uiterste puntje van industrieterrein De Waard in Leiden, maar steeds meer mensen weten de Boekenzolder te vinden. In deze schatkamer vol boeken over de meest uiteenlopende thema’s en in een groot aantal talen, is iedereen welkom om gratis boeken op te halen.

Een uniek concept:  een weggeefwinkel zonder winstoogmerk, geen betaalde medewerkers en nauwelijks subsidie, maar wel met ruim dertig enthousiaste vrijwilligers. Sjaak van Rijn, oprichter en drijvende kracht achter de Boekenzolder, vertelt bij Sleutelstad Cultuur dat het initiatief 23 jaar geleden is ontstaan. “Toen nog alleen met instellingen zoals huizen van bewaring en verzorgings- en verpleeghuizen als doelgroep. Inmiddels zijn we er voor iedereen en loopt het nog altijd ontzettend goed. We zijn drie middagen per week open en hebben dan tussen de 100 en 130 bezoekers over de vloer. Op zo’n middag gaan er drie- tot vierhonderd boeken de deur uit.” Buiten het innemen en weggeven van boeken organiseert de Boekenzolder verschillende activiteiten voor mensen die in boeken zijn geïnteresseerd, zoals lezingen en voordrachten door dichters.

Vluchteling
Ook als stageplek is de Boekenzolder geliefd. Een van de oud-stagiaires is Nesrin Almosrami, die in 2015 als Syrische vluchteling naar Nederland kwam. Almosrami vindt dat ze het toentertijd heeft getroffen met de Boekenzolder als stageplek en Van Rijn als stagebegeleider. “Ik heb er ontzettend veel geleerd over boeken en literatuur. Ik ben gefascineerd door de Nederlandse taal, een taal die heel afwijkend is van het Arabisch. Ik wilde me in het Nederlands kunnen uiten en met mensen kunnen discussiëren en in gesprek gaan.” Het leren van de Nederlandse taal ging haar goed af en al heel snel verscheen haar eerste Nederlandstalige gedichtenbundel, niet veel later gevolgd door een tweede. Inmiddels werkt zij aan een derde uitgave.

De Boekenzolder is gevestigd aan de Admiraal Banckertweg 21 en is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Sleutelstad Cultuur: Sjaak van Rijn en Nesrin Almosrani over de Boekenzolder.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×