(Archieffoto: J.P. Kranenburg)

Leiderdorpse verenigingen maken weinig gebruik van energiekostenbijdrage

De gemeente Leiderdorp heeft in 2023 een subsidieregeling opengesteld voor maatschappelijke organisaties in de sport, cultuur, kunst en recreatie die te maken hadden met hoge energiekosten. Van de 200.000 euro die beschikbaar was, is slechts 5.000 euro toegekend aan één organisatie. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

De subsidieregeling was een gevolg van een motie die in november 2022 werd aangenomen door de gemeenteraad. De motie vroeg het college om in gesprek te gaan met de Leiderdorpse verenigingen en de gevolgen van de hoge energiekosten in kaart te brengen. In januari 2023 besloot de raad om een bedrag te reserveren voor de verenigingen in nood.

De regeling stond open van juni 2023 tot en met december 2023. De verenigingen konden een aanvraag doen voor compensatie als ze boven een bepaald energieprijsplafond kwamen. De gemeente heeft de verenigingen via verschillende kanalen geïnformeerd over de regeling, maar er bleek weinig animo. Volgens het college hadden veel verenigingen al maatregelen genomen om de energiekosten te drukken, zoals minder of niet verwarmen van het clubgebouw en het uit gebruik nemen van douches. “Hierdoor kwamen de meeste organisaties niet tot boven het energieprijsplafond en dit was één van de toetsingscriteria van de subsidieregeling waaraan de gemeente Leiderdorp was gebonden.”

Het resterende bedrag van de subsidieregeling komt ten gunste van het jaarsaldo 2023. Het college kon het geld niet voor een ander doel inzetten, omdat het juridisch gebonden was aan de regeling.

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×