De komende jaren wordt het hoogspanningsnet ook in onze regio verzwaard. (Foto: Chris de Waard)

File op het elektriciteitsnet ook al voelbaar in Leiden

Netcongestie. Of in gewoon Nederlands: een file op het elektriciteitsnet. Het komt op steeds meer plekken in Nederland voor en ook onze regio ontsnapt niet aan de problemen met de elektriciteitsvoorziening. Afgelopen week kregen de leden van de Leidse raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid een update over de stand van zaken.

In delen van de stad, met name in Leiden Zuidwest, is nu al geen ruimte meer voor nieuwe grootzakelijke aansluitingen. In andere gebieden geldt code oranje en dat betekent dat er een wachtlijst is voor dat type aansluitingen. Ook op het Leiden Bio Science Park begint de situatie langzaamaan te knellen. Daar wordt volgens wethouder Van Delft nu gekeken of bedrijven elektriciteit kunnen delen. Daar zijn inmiddels speciale groepscontracten voor.

Wethouder Van Delft vertelt welke stappen er worden genomen om ook op termijn te kunnen voldoen aan de toenemende elektriciteitsbehoefte.

Zeecontainer
“Woningbouwprojecten die al gepland zijn kunnen allemaal worden aangesloten”, benadrukt de wethouder. “Daar is door Liander voldoende capaciteit voor gereserveerd.” Dat geldt niet voor alle projecten. Zo is het nieuwe ‘Huis van de Buurt’ aan de Telderskade nog niet in de planning van Liander meegenomen. Daar is nu geen aansluiting mogelijk. Die is pas over een paar jaar echt nodig als het Huis van de Buurt is gerealiseerd, maar of er dan al voldoende capaciteit is, valt sterk te betwijfelen. “We gaan daarom onderzoeken welke andere mogelijkheden er zijn”, vertelt Van Delft. Een grote batterij is een optie, maar heeft ook nadelen. “Dan heb je het over een hele grote zeecontainer.”

Op de problemen op te lossen, is een flinke inhaalslag nodig. Die komt er ook. Zo wordt er een nieuw 150 kV station gebouwd in de Barre Polder bij Hazerswoude Rijndijk. Vandaar gaat er stroom lopen naar het nieuwe bedrijventerrein dat de komende jaren wordt aangelegd in de Vlietzone-Oost langs de Voorschoterweg. Daar komt een 50 kV station. Dat is echter nog niet van vandaag op morgen. De bouw staat in de planning voor 2028 en 2029.

Travohuisjes
Vanuit de Vlietzone wordt de elektriciteit via het hoogspanningsnet verder verdeeld naar de rest van de stad. Daar komt het dan aan bij zogeheten MiddenSpanningsRuimtes (MSR’s) en trafohuisjes. “Die zijn  vier bij vier meter en als we niks doen zijn er 190 extra nodig in Leiden”, kregen de commissieleden te horen. “Meer we gaan wel wat doen, belooft Van Delft. “Er zijn allerlei initiatieven op het gebied van warmteontwikkeling. Dat zijn communicerende vaten. Als je meer warmte op een andere manier beschikbaar hebt, is er minder elektriciteit nodig en daar gaan we dus voor zorgen. Door zoveel mogelijk warmte lokaal opwekken en ook via de aansluiting bij warmtelink. Dan heb je geen warmtepomp nodig om je huis te verwarmen.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×