Kade langs de Herengracht. (Foto: Felix Straatsma)

Miljoenenproject: gemeente verstevigt 13 kilometer aan grachtenkade

De gemeente Leiden begint volgende week met een groot project om dertien kilometer aan grachtenkades te verstevigen. De werkzaamheden vinden plaats op 114 verschillende plekken, waarvan kades bij de Herengracht en de Oude Herengracht als eerste aan de beurt zijn. Het project kost in totaal zo’n dertig miljoen euro en is naar verwachting binnen tien tot vijftien jaar voltooid.

De stenen grachtenkades in de binnenstad van Leiden stonden veertig jaar geleden op instorten. Met geld van de provincie en Rijkswaterstaat heeft de gemeente deze destijds vernieuwd. Inmiddels moet de houten beschoeiing langs de rand van het water nodig weer vervangen worden. Als hier gaten in ontstaan kan er namelijk zand uit spoelen, wat weer kan leiden tot gaten in het wegdek.

De werkzaamheden worden vanaf het water uitgevoerd om de hinder voor bewoners tot een minimum te beperken. Wel is het nodig om hier en daar parkeerplaatsen tijdelijk op te heffen en de kade die aan de beurt is voor een deel af te zetten. Naast de versteviging, krijgen ook de bomen die langs het water staan meer ruimte om te groeien. Zo kunnen ze in de zomer meer verkoeling bieden.

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×