Vijf jaar Radio Gemiva. (Video: Robbert Beurse)

Vijf jaar Radio Gemiva: 'Dj's maken enorme ontwikkeling door'

Al vijf jaar maakt een enthousiaste groep dj’s van zorginstelling Gemiva radio. Op de woensdag en vrijdag verzamelen zij zich in de radiostudio op het terrein van de Swetterhage in Zoeterwoude-Dorp om verschillende radioprogramma’s te maken.

Oprichter Jaap van Sandijk kwam vijf jaar geleden met het idee om radio als dagbesteding aan te bieden: “Ik dacht: waarom maakt Gemiva taarten, theater en schilderijen, maar geen radio? Daarom heb ik toentertijd Radio Gemiva opgericht.” In de afgelopen jaren zijn meer zorginstelling begonnen met het maken van radio als dagbesteding, waardoor de populariteit van de dagbesteding is toegenomen.

Nadat de vorige locatie moest sluiten, zit Radio Gemiva sinds oktober gevestigd op het terrein van de Swetterhage. Voor de verhuizing naar het nieuwe pand werd er gewerkt in een open ruimte, nu heeft het radiostation beschikking tot twee geluiddichte studio’s en een redactieruimte. Niet alleen de locatie heeft een upgrade gekregen. De kwaliteit van de uitzendingen en dj’s zijn ook omhoog gegaan. “In de afgelopen vijf jaar hebben de dj’s zich ontzettend ontwikkeld”, vertelt Van Sandijk. “Sommige dj’s durfden eerst helemaal niet te interviewen en nu vragen ze elke week of ze een interview mogen doen”, vult hij aan.

Sommige radiomakers zijn er vanaf het begin bij, terwijl anderen later zijn aangesloten. “Ik vind het hartstikke leuk om te doen”, vertelt dj Tim. “Zo maak ik bijvoorbeeld de koffieshow tussen tien en elf, waarvoor ik ook gasten moet regelen.” De dj’s mogen om de beurt een uitzending maken. “Sommige maken liever alleen een uitzending, terwijl andere het juist liever samen doen”, vertelt Van Sandijk, terwijl hij trots toekijkt hoe dj Tim zijn programma presenteert.

In de andere radiostudio wordt alvast door dj Jacco het programma voor volgende week opgenomen. Terwijl de andere dj’s in de redactieruimte hun programma aan het voorbereiden zijn of het weerbericht voor de uitzending klaar maken.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×